Pelerinajul La Nicula, colo-n deal

Zeci de mii de credincioși sunt așteptați și anul acesta la hramul Mănăstirii Nicula, județul Cluj, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în anul 1681 de preotul Luca din Iclod. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Gherla organizează și în acest an pelerinajul pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula, intitulat „La Nicula, colo-n deal”, informează „Ziarul Lumina”.

Așa cum este tradiția, în zilele premergătoare praznicului Adormirii Maicii Domnului, mulți dintre pelerini parcurg pe jos drumul până la mănăstire, în semn de evlavie față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Unii vin pe jos chiar din alte județe ale țării, iar în drumul lor cântă în cinstea Maicii Domnului și se roagă.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Gherla organizează și anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula, intitulat „La Nicula, colo-n deal”. Acesta va avea loc în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, joi, 14 august și va avea în frunte ierarhi și preoți. Pentru al treilea an consecutiv, soborul va fi condus de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„În spiritul vechii noastre tradiții transilvănene, pe 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, vom face pelerinaj din Gherla, de la Biserica „Sfântul Nicolae” până la Mănăstirea Nicula. Toată lumea știe că acolo, la poala codrului, e icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și poporul aleargă cu toate mijloacele ca să fie prezent la celebrările ce se fac cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului”, a spus IPS Părinte Mitropolit Andrei. Astfel, așa cum a mai spus ierarhul, „episcopi, preoți și credincioși vom pleca la ora 13:00 de la Biserica „Sfântul Nicolae” și încet, încet vom ajunge la Mănăstirea Nicula, unde la ora 18:00 va începe slujba Vecerniei, apoi seara, la ora 22:00, slujba Privegherii, după miezul nopții va fi înconjurarea bisericii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar a doua zi la ora 9:00, Sfânta Liturghie”. Între ierarhii care și-au anunțat participarea se numără și Preasfințitul Macarie, Episcop al Europei de Nord și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula

Pictată în 1681 de preotul și iconarul Luca din Iclod, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului din țară. La hramul mănăstirii, de Adormirea Maicii Domnului, vin zeci de mii de pelerini, pentru a se închina la icoană și pentru a participa la slujbele de la hram. Potrivit unui proces verbal, al militarilor austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie și 12 martie 1699.

Până să ajungă la Mănăstirea Nicula, icoana a poposit și în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusă la castel în anul 1713, iar după un timp ea a fost adusă la Mănăstirea Nicula. Aceasta a fost încredințată călugărilor de la Nicula de către nobilul local Ioan Cupșa. Călugării au așezat icoana într-o strană de lemn, în biserica mănăstirii.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale românești, prima atestare documentară datând din 1552, cu referire la o biserică de lemn. În 1973 aceasta a ars și a fost înlocuită cu alta, tot de lemn, din secolul XVII, adusă din cătunul Năsal – Fânațe, județul Cluj. Pe lângă mănăstire s-a dezvoltat și o școală unde învățau copiii din satele dimprejur, îndrumați de călugări. La Nicula s-a format prima școală de pictură pe sticlă din țară, tradiția fiind păstrată și astăzi de călugări.

Comentarii Facebook


Știri recente