Pelerinajul Crucii la Ațel

În localitatea Ațel, din județul Sibiu, a avut loc pentru a cincea oară consecutiv un pelerinaj al Crucii pe străzile satului. Manifestarea duhovnicească a fost organizată în ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, ca o mărturisire de credință și ca o cinstire adusă altarului pe care Mântuitorul Iisus Hristos S-a jertfit pentru mântuirea oamenilor. Pelerinajul Crucii a fost precedat de slujba Vecerniei și de Litie, oficiate într-unul din cele trei lăcașuri de cult din Ațel, cu hramul „Sfântul Gheorghe”.

După slujbele religioase, mulțimile de credincioși, împreună cu preotul Nicolae Clinciu, au mers la intrarea în sat pentru a porni pelerinajul închinat Sfintei Cruci. Credincioșii au purtat în brațe cele trei cruci de la bisericile din sat și au cântat pricesne închinate acestui mare praznic.

„Am pornit de la prima troiță din sat și am oprit la fiecare din cele 13 troițe ridicate de credincioșii noștri și de autoritățile locale. La fiecare oprire, am citit câte un condac și câte un icos din Acatistul Sfintei Cruci. Am pomenit la fiecare troiță și pe ctitorii acestora”, a explicat părintele Nicolae Clinciu, potrivit Ziarul Lumina.

Pelerinajul Crucii de la Ațel s-a încheiat la Biserica „Sfânta Treime” din satul sibian, unde s-a citit rugăciunea de la sfârșitul Acatistului închinat Sfintei Cruci și s-a oficiat o slujbă de mulțumire pentru toate darurile primite de la Dumnezeu în acest an, după cum aflăm din Ziarul Lumina. După slujbă, așa cum este obiceiul la Ațel, cei aproape 100 de credincioși din sat prezenți la manifestare au adus icoane și cruciulițe spre a fi sfințite. Pelerinajul de Înălțarea Sfintei Cruci de la Ațel a căpătat amploare în ultimii ani și este o noutate în această zonă. „Oamenii s-au atașat de acest pelerinaj și au simțit ajutor de la Mântuitorul Iisus Hristos în viața lor de zi cu zi. Anul acesta am avut bucuria de a avea printre noi și credincioși din satele vecine, dornici să participe la această manifestare duhovnicească deosebită pentru noi toți”, a mai spus preotul Nicolae Clinciu.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente