Pelerinajul continuă în București: Sfintele moaște au fost așezate în „Baldachinul Sfinţilor”

Raclele cu moaştele Sfinţilor Dimitrie, Constantin şi Elena, Nectarie de la Eghina şi Ioan Iacob de la Neamţ au fost aşezate, sâmbătă dimineaţă, în „Baldachinul sfinţilor”, din proximitatea Catedralei Patriarhale.

În contextul sever al pandemiei, pelerinajul de anul acesta este organizat pe parcursul a 7 zile. Iniţial, în data de 21 octombrie, sfintele moaşte au fost aşezate în pridvorul catedralei. Vor rămâne în „Baldachinul sfinţilor”, până în data de 28 octombrie, până la închinarea ultimului credincios.

Măsuri pandemice

Autoritățile bisericești și cele de ordine publică au stabilit un set de măsuri clare pentru ca sărbătoarea să decurgă în condiții de siguranță.

Accesul la racle se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 metri. Pe traseu sunt marcaje clare de staționare și anunțuri cu privire la respectarea strictă a normelor igienico-sanitare. Raclele sunt acoperite cu capac transparent care este permanent dezinfectat.

Este flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie.

Părintele Consilier Dumitru Ştefănescu, Sectorului administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oferit mai multe detalii despre organizarea pelerinajului.

„Pe parcursul nopţii pot participa cei care deţin certificat verde. Totodată, programul liturgic din aceste zile va fi foarte bogat, fiind caracterizat de o serie de slujbe, respectiv Privegherea Mare şi Sfânta Liturghie, care vor fi săvârşite la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Numărul credincioşilor care pot participa la aceste slujbe este redus la 200, pentru respectarea recomandărilor autorităţilor competente legate de prevenirea infectării cu coronavirus”, a declarat părintele Dumitru Ştefănescu pentru Ziarul Lumina.

Din motive sanitare, raclele cu moaștele sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Mai multe imagini, în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente