Pelerinaj la Supraśl: Polonezii merg pe jos 16 km pentru Maica Domnului

Numeroşi credincioşi polonezi au participat luni la un pelerinaj de la Catedrala Sfânta Sofia din Białystok până la Mănăstirea Supraśl, unde se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Pelerinajul a fost organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși Polonezi. Pe parcursul traseului de 16 km, pelerinii au intonat pricesne şi au rostit rugăciuni.

Slujbele de hramul aşezământului monahal au fost prezidate de Mitropolitul Sava al Poloniei.

La Privegherea din 9 august, Preafericirea Sa a amintit despre sfinţirea Bisericii cu hramul Buna Vestire din cadrul aşezământului monahal, eveniment care avut loc în luna iunie a acestui an.

Marţi, 10 august, Mitropolitul Sava a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor au făcut parte mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Poloniei. Omilia a fost rostită de Arhiepiscopul Grigorie de Belsk.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Sava a condus procesiunea de hram, în jurul lăcaşului de cult. În predică, Preafericirea Sa a mulţumit ierarhilor, clericilor şi credincioşilor prezenţi la slujbă şi a acordat distincţii credincioșilor implicați în lucrarea misionară a Bisericii Poloniei.

Marți, la Białystok, a avut loc și decernarea premiilor competiției de fotografie ortodoxă Orthphoto Awards, o inițiativă a ortodocșilor polonezi. Agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române a fost reprezentată la eveniment de Consilierul patriarhal Aurelian-Nicolae Iftimiu.

La Pelerinajul de la Supraśl participă şi credincioşi din diaspora poloneză. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.
Pe parcursul pelerinajului se face o oprire, iar localnicii pregătesc gustări pentru pelerini. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.
Mitropolitul Sava a fost primit la Supraśl, în ajunul sărbătorii. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.
Preafericirea Sa, la slujbele din ajunul sărbătorii. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei.
La hram au participat sute de credincioşi. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei.
În timpul Primului Război Mondial, icoana originală a fost dusă de călugări în Rusia pentru a scăpa de armatele invadatoare din Germania. Din păcate, icoana a fost distrusă. Icoana actuală de la aşezământul monahal este o copie realizată în urmă cu 100 de ani în contextul aniversării a 400 de ani de la fondarea mănăstirii. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.
Procesiunea din ziua praznicului. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.
Mitropolitul Sava a oferit mai multe distincţii unor persoane implicate activ în viaţa Bisericii. Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu.

Foto credit: Basilica.ro/Aurelian-Nicolae Iftimiu

Comentarii Facebook


Știri recente