Pelerinaj la Suceava cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou

Pelerini din toată țara sunt așteptați și anul acesta să participe vineri, 24 iunie 2016, la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Programul liturgic dedicat acestei duble sărbători, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, va începe mâine dimineață și se va încheia vineri, 24 iunie, cu procesiunea cu racla Sfântului Ioan cel Nou, pe străzile din Suceava.

Manifestările religioase în cinstea Sfântului Ioan cel Nou vor începe mâine dimineață la ora 5:30, când sfintele moaște vor fi scoase din Catedrala arhiepiscopală de un sobor de preoți pentru a fi așezate spre închinare credincioşilor într-un baldachin din curtea sfântului lăcaș.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Cornel Oprișan, secretar eparhial Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Vineri, în ziua hramului, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, la finalul căreia va avea loc procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile municipiului.

***

Catedrala Arhiepiscopală din Suceva a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este resedinţă arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Ctitorita in 1514, de Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, biserica a avut menirea de a fi Catedrala Mitropolitana. Spre deosebire de celelalte manastiri, asezămantul are o rânduiala adecvata catedralelor mitropolitane.

În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica mănăstirii Sfântul Ioan cel nou de la Suceava pe lista patrimoniului cultural mondial.

Sfântul Ioan cel Nou, de șase veacuri în Cetatea Sucevei – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente