Sfântul Ioan cel Nou, de șase veacuri în Cetatea Sucevei

Întreg ținutul Bucovinei se află în aceste zile în sărbătoare. În acest an, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul s-au împlinit 600 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei. Cu acest prilej, în fața mănăstirii care și-a serbat hramul, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfintitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului şi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord.

„Această zi închinată naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a devenit pentru cei care trăiesc şi au trăit în această zonă, dar nu numai, vreme de 600 de ani, loc de pelerinaj, loc de întărire întru dreapta credinţă, loc de închinare şi cinstire a bunilor creştini la binecuvântatele moaşte ale acestui om atât de mare pe pământ şi devenit atât de mare în Împărăţia Cerurilor”, a precizat ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, potrivit TRINITAS TV.

„Îl rog pe bunul Dumnezeu, ca osteneala dvs., a celor de aseară şi de astăzi să fie bineprimită în Împărăţia lui Dumnezeu întru bucuria mântuirii”, a spus ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radautilor.

„Însuşi cinstitul proroc, Înaintemergător şi Botezător al Mântuitorului Iisus Hristos este numit de Sfinţii Părinţi ai Bisericii Apostol. Sfântul Ioan Botezătorul este numit înger deoarece a fost înger trupesc şi om ceresc, este numit şi mucenic pentru că şi-a dat viaţa pentru Hristos, i s-a tăiat capul, dar este numit şi Apostol deoarece l-a propovăduit pe Hristos neamurilor”, a mai adăugat PS Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord.

Alături de soborul de ierarhi, au participat stareți și starețe din toate mănăstirile eparhiei, precum și oficialități județene și locale. Credincioși din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor, s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan cel Nou, așezate sub un baldachin special.

Tot în această zi de sărbătoare a avut loc tradiționala procesiune pe străzile Sucevei cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou.

Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou este marcată și de autoritățile locale. În perioada 21-25 iunie au loc „Zilele Sucevei”, în cadrul cărora se desfășoară numeroase evenimente religios-culturale, la care participă locuitorii orașului.

Comentarii Facebook


Știri recente