Pelerinaj la racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina

În Capitală, toamna este nu numai anotimpul culorilor și peisajelor deosebite, ci mai ales timpul pelerinajelor. După pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, de pe Colina Bucuriei, sau cel de la Mănăstirea Radu Vodă, pentru Sfântul Ierarh Nectarie, Vindecătorul de boli, a sosit timpul când pașii credincioșilor se îndreaptă spre biserica în care se păstrează moaște ale Sfântului Mucenic Mina, sărbătorit astăzi, 11 noiembrie.

Biserica Parohiei „Sfântul Mina” – Vergu este una dintre bisericile din București în care oamenii vin, din locuri numai de Dumnezeu știute, să se roage Sfântului Mucenic Mina ca să-i întărească în credință, ca să îndure suferința și să fie izbăviți din primejdii, necazuri și încercări. Deschis în fiecare zi, acest lăcaș de cult, în care se păstrează odoarele duhovnicești ale Marelui Mucenic Mina și icoana sa făcătoare de minuni, este un loc de pelerinaj nu numai în preajma sărbătoririi sfântului, ci în fiecare zi a anului. Dar cei care îl au pe Sfântul Mina mai apropiat sufletului lor nu își îngăduie ca să lipsească de la sărbătoarea închinată lui, fie că sunt din București, fie din alte zone ale țării. „Cât mă ține Dumnezeu, în fiecare an voi veni la Sfântul Mina ca să mă închin și să sărut sfintele sale moaște și astfel, prin rugăciunile noastre și cu ajutorul sfinților, al Maicii Domnului și al Domnului nostru Iisus Hristos, să trecem și noi păcătoșii de-a dreapta Tatălui”, a mărturisit Elena Manolache din Crevedia, Dâmbovița.

Sfântul Mucenic Mina este mult iubit de creștini, nu numai pentru aflarea grabnică și îndestulătoare a felurite pagube suferite, ci mai ales pentru că a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. „Cei care citesc viața Sfântului Mucenic Mina și minunile scrise de Timotei, arhiepiscop al Alexandriei, și cele până în zilele noastre, fie aici, fie în zona Egiptului sau în alte părți, văd intervențiile minunate ale sfântului în cazul celor păgubiți. Dar nu numai, ci și în diferite momente ale vieții intervine Marele Mucenic Mina, dacă omul vrea să conlucreze cu harul și puterea lui Dumnezeu și a sfinților, care sunt înzestrați de Dumnezeu cu putere divină. Fie că le purtăm numele, fie că suntem născuți în ziua vreunui sfânt, nu trebuie să uităm că sfinții sunt vii înaintea lui Dumnezeu și pururea se roagă pentru noi. Ei ne sunt pildă și model de viețuire înaintea lui Dumnezeu. Au trăit în viața aceasta ca și noi, în vremuri grele, în încercări, în necazuri, lipsuri și nevoi, dar au mărturisit pe Hristos tot timpul și astfel au simțit că puterea lui Dumnezeu este cu ei. Pentru cei care într-adevăr au venit cu credință și fără îndoială, așa cum spune Mântuitorul: „Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide”, acum simt ocrotirea Sa deosebită și mulțumesc Lui pentru binefacerile primite”, a spus pr. Gheorghe Ispas, parohul Bisericii „Sfântul Mina” – Vergu din Capitală.

„Atingându-se cu fruntea de raclă, a început să simtă o fierbințeală exact unde avea boala”

De-a lungul timpului, mai mulți credincioși au venit să spună preoților slujitori că au simțit lucrarea binefăcătoare a Sfântului Mucenic Mina asupra sufletelor lor, a casei lor sau a celor pentru care s-au rugat cu credință înaintea lui Dumnezeu și a sfintelor moaște. „Poate din modestie, din smerenie, păstrează fiecare cu credință în suflet și simt că Sfântul i-a ajutat în mod deosebit. Au fost și cazuri în care ne-au relatat, în măsura în care au simțit să spună lucrul acesta, că într-adevăr la Sfântul Mina, când s-au rugat cu credință, au simțit ajutorul, ocrotirea și împlinirea rugăciunilor lor. Îmi aduc aminte că eram în biserică, împreună cu un părinte coslujitor, și a venit o doamnă de la Turnu-Măgurele să ne spună pricina întristării dânsei. Atunci părintele coslujitor i-a spus să se roage la moaștele Sfântului Mina și să-i ceară cu insistență ca Dumnezeu să-i dea tămăduirea bolii, iar aceasta, atingându-se cu fruntea de racla cu sfintele moaște, a spus în auzul celor prezenți că a început să simtă o fierbințeală la ceafă, exact în locul unde avea durerea cea mai mare, unde avea boala. La vreo lună și jumătate a venit din nou, dar însoțită de fiul ei și de doctorul care o tratase și care se minunase de modul în care s-a tămăduit. A fost o bucurie deosebită pentru toți, iar apoi fiul dânsei, deși din altă zonă a țării, a dorit să fie cununat în această biserică”, a mai spus pr. paroh Gheorghe Ispas.

Încă de ieri, ca și astăzi, sute de pelerini își așteaptă cu răbdare clipa reîntâlnirii cu Sfântul Mucenic Mina. După cum mărturiseau unii dintre ei, trăirile din timpul pelerinajului se aștern în gânduri, de acolo în suflet, iar apoi în inima care-L va preaslăvi pe Dumnezeu. Sfântul Mucenic Mina, asemenea tuturor sfinților lui Dumnezeu, se roagă Bunului Dumnezeu ca să fie sfărâmate „lanțurile fermecătoare ale diavolului cu care înfășoară sufletele cele slabe spre a le trage la el” (condacul al VII-lea din Acatistul Sfântului Mucenic Mina) și-i izbăvește pe cei păgubiți și furați de diavol, făcându-i părtași bunătăților veșnice.

Pregătiri de hramul bisericii

Sărbătorirea hramului înseamnă în primul rând bucuria spirituală. Ieri-dimineață, înainte de săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, racla cu odoarele duhovnicești ale Sfântului Mucenic Mina a fost scoasă din lăcașul de cult și așezată în baldachinul din curte. Aseară, au fost săvârșite Vecernia, Litia și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina, iar astăzi, în ziua de serbare a celui de-al treilea hram, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. „Pentru cei care stau cu răbdare și cu credință ca să ajungă să sărute moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina, recunoscut ca ocrotitor al păgubiților și nu numai, și să simtă puterea ocrotitoare a lui Dumnezeu prin sfinții Săi, am pregătit aproximativ 1.000 de caserole cu sarmale și alte bucate, ca să le guste cu răbdare și să-i întărească după orele pe care le-au avut de așteptat la rând”, a precizat parohul Bisericii „Sfântul Mina” – Vergu. (Reportaj semnat de Ioan Bușagă și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 11 noiembrie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente