Pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Timișoarei

Parohia Țipari, din Protopopiatul Arad, a organizat în această perioadă un pelerinaj la Catedrala mitropolitană din Timișoara și la trei mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Acest itinerar duhovnicesc se înscrie în seria pelerinajelor pe care Parohia Țipari le organizează anual cu credincioșii pe la diferite mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului și nu numai, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Grupul pelerinilor a fost alcătuit din aproape 70 de credincioși, însoțiți de părintele paroh Daniel Dumitru. Primul popas a fost făcut la Catedrala mitropolitană din Timișoara, monument de arhitectură și spiritualitate ortodoxă românească, emblematic pentru orașul de pe Bega. Aici credincioșii au avut bucuria participării la Sfânta Liturghie, dublată de cea a închinării la cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif de la Partoș, ocrotitorul Banatului, precum și la copia icoanei Maicii Domnului ‘Pantanassa’, pictată în Sfântul Munte Athos. Pelerinajul a continuat apoi cu vizitarea Mănăstirii Șag-Timișeni, situată la marginea pădurii ce însoțește meandrele râului Timiș, ctitorie a mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului în anul 1944. Pe lângă biserica veche, pelerinii s-au putut închina aici și în noua biserică a mănăstirii, târnosită cu câteva săptămâni înainte de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Următorul popas s-a făcut la Mănăstirea ‘Izvorul Miron’ Românești, ctitorie a patriarhului Miron Cristea, pe atunci episcop al Caransebeșului. Ca urmare a vizitei canonice făcută în zona Făgetului, în anul 1911, dar și impresionat de frumusețea locurilor de la poalele Padeșului, a hotărât ridicarea unei mănăstiri în acest loc. Un an mai târziu se punea piatra fundamentală pentru această mănăstire ce avea să poarte hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Și aici credincioșii aflați în pelerinaj s-au putut închina, ruga și reculege în biserica mănăstirii, iar frumusețea cadrului natural i-a impresionat pe toți și i-a predispus la o stare de pace și liniște interioară. Ceasul Vecerniei i-a găsit pe pelerini la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Luncanii de Sus. Așezată într-un loc de un pitoresc aparte, înconjurată fiind de pădurile ce acoperă Munții Padeșului, această mănăstire este zidită pe unul din versanții muntelui străbătut de râul Bega, la 800 m altitudine. Ceea ce i-a impresionat profund pe toți cei prezenți au fost biserica și corpul de chilii, în întregime construite din lemn, precum și minunata istorie a întemeierii acestei sfinte mănăstiri, în urma descoperirii minunate a semnului Sfintei Cruci într-o bucată de lemn, în ziua de 22 septembrie a anului 2001.

‘Socotim că acest urcuș spiritual, această călătorie duhovnicească va revigora și va întări puterile noastre sufletești ale tuturor spre o mai aleasă viață duhovnicească, iar bucuria, pacea și liniștea sufletească pe care le-am dobândit ca daruri în urma acestui pelerinaj vor rămâne adânc imprimate în sufletele noastre ale tuturor’, a declarat pr. Daniel Dumitru.

Comentarii Facebook


Știri recente