Pelerinaj la Crucea monument de pe Muntele Mic

În acest an, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din data de 14 septembrie, se va organiza pentru a VIII-a oară pelerinajul la Crucea monument de pe muntele Mic. Sute de credincioși sunt așteptați și de această dată pentru a cinsti memoria eroilor bănățeni, în amintirea cărora este înălțată crucea de pe munte.

Evenimentul, organizat de Episcopia Caransebeșului și inițiat de către Preasfințitul Episcop Lucian în anul 2006, va debuta sâmbătă, 14 septembrie, la orele 9.00, când se va pleca în procesiune din centrul stațiunii montane spre crucea de mari dimensiuni. Într-un foișor amenajat, începând cu ora 10.00 se va oficia Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului și de către Preasfințitul Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei, potrivit episcopiacaransebesului.ro. La ora 12.30 se va oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănățeni, după care se vor depune coroane la temelia crucii. Și de această dată, vor fi prezenți un batalion de ostași de la Brigada de 18 Infanterie Banat, care vor participa atât la procesiune, la momentul religios, precum și la defilarea gărzii de onoare, în încheierea evenimentului.

Cu prilejul celui de al VIII-lea pelerinaj, se va face publică inițiativa Episcopiei Caransebeșului de ctitorire a unui foișor confecționat din bare metalice, în tonalitate cu monumentul, unde să se oficieze anual slujba religioasă de pomenire a eroilor bănățeni. Astfel, se va face un apel, alături de membrii grupului de inițiativă, atât către autoritățile locale și județene, cât și către alți binevoitori, pentru a sprijini această inițiativă. Toate acestea se motivează prin faptul că foișorul improvizat anual din material lemnos se degradează în perioada de iarnă, fiind deopotrivă inestetic și nedemn pentru utilitatea atribuită.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de inițiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalități și răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a Preasfințitului Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, actualul Mitropolit al Ardealului.

Comentarii Facebook


Știri recente