Pelerinaj istoric cu moaștele Sf. Dimitrie: Sute de pelerini prezenți la primele parohii vizitate în Câmpina

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a început luni dimineață. Sute de credincioși au așteptat racla cu cinstitele moaștele în primele parohii din Câmpina.   

Înainte ca moaștele să fie duse la credincioșii din Câmpina, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit rugăciuni de binecuvântare în Catedrala Patriarhală.

Episcopul vicar patriarhal însoțește pelerinajul pe tot parcursul zilei. La ultima oprire, Mănăstirea Caraiman, vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu și slujba privegherii.

Prima oprire din traseul pelerinajului a fost la Școala de Agenți de poliție „Vasile Lascăr” de la Câmpina. Viitorii polițiști, împreună cu personalul școlii, s-au închinat la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Elevii de la Școala de Agenți de poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina se închină primii la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, luni, 4 martie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela-Ene

Parohia Sf. Nicolae

„Nu sfinţii au trebuință de cinstirea noastră, ci noi dobândim ajutor și binecuvântări ca urmare a cinstirii sfintelor lor moaşte”, le-a spus PS Paisie pelerinilor veniți să se închine moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la parohia Sfântul Nicolae din Câmpina.

„Atingerea sfintelor sale moaște ne face să ne simţim atinși de harul lui Dumnezeu, să ne amintim că ținta noastră finală este Împărăția Cerurilor. În prezența lui, ca și a altor sfinți, simțim nevoia de a ne curăți sufletul, a ne sfinți viața, de a redeveni plăcuți lui Dumnezeu, împăcați cu semenii noștri, împăcați cu noi înșine. Îl simţim pe Sf. Cuv. Dimitrie ca pe un prieten bun și ocrotitor de care nu ne-am mai îndura să ne despărțim”.

Pelerinii din Parohia Sf. Nicolae întâmpină moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, luni, 4 martie 2024. Foto credit: Raluca-Emanuela Ene

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul parohiei și Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, să ne lumineze viața, să ne întărească și să ne dăruiască vindecare şi sănătate sufletului şi trupului, ca să putem urma în viața noastră pilda sfinților care s-au învrednicit de harul şi lumina, pacea şi bucuria Preasfintei Treimi”, a încheiat Episcopul vicar patriarhal.

Preasfinția Sa i-a felicitat pe slujitorii lăcașului de cult pentru activitățile sociale și misionare desfășurate în comunitate.

Parohia Sf. M. Mc. Dimitrie

În parohia ocrotită de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Sfânta Cuvioasă Parascheva, alaiul a fost întâmpinat de Protoiereul Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți și credincioșii din parohie.

„Calea ce a urmat-o Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou ca să poată ajunge pe culmile strălucirii celei veşnice este o taină pe care el a găsit-o în spusele Mântuitorului și a împlinit-o: postul şi rugăciunea. Prin aceste virtuți de mare preț, Sf. Cuv. Dimitrie şi-a încununat viaţa sa. În această privință, putem spune că, prin asceza și rugăciunea sa, sfântul a ajuns să facă din trupul său o prelungire a sufletului său, veşnic treaz către cele plăcute Domnului”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie.

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul le vorbește pelerinilor veniți să se închine la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie”, luni, 4 martie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuel Ene

Ierarhul i-a invitat pe credincioșii din Câmpina să participe la manifestările religioase care se vor desfășura în zilele de 12 și 13 iulie cu ocazia aniversării a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la noi în țară.

„Vă felicităm, iubiţi credincioşi, şi ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu și Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou să vă răsplătească evlavia şi osteneala, râvna şi dărnicia cu darurile Sale cele bogate şi netrecătoare, cu sănătate şi mântuire, cu pace şi bucurie, cu ajutor în familia şi în activitatea dumneavoastră, cu ani mulţi şi binecuvântaţi, spre slava lui Dumnezeu, spre bucuria sfinţilor şi spre dobândirea mântuirii!”.

Pelerini veniți să se închine la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie”, luni, 4 martie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Parohia Podu Vadului

A treia comunitatea cuprinsă în programul pelerinajului istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost Parohia Podu Vadului.

„La această parohie atestată documentar încă din secolul al 16-lea toate sunt noi și frumoase prin grija Părintelui Paroh Laurențiu Vereș. Biserica nouă a Parohiei Podu Vadului, din oraşul Breaza, jud. Prahova, a fost construită în perioada 2002-2011, când a fost și târnosită. Însă lucrările au continuat prin grija părintelui paroh, biserica primind un minunat veșmânt pictural, a fost renovată și pictată capela și a întregul ansamblu a fost înfrumusețat”.

Pelerini din Parohia Podu Vadului se închină la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, luni, 4 martie 2024. Foto credit: Raluca-Emanuela Ene

Preasfințitul Părinte Paisie a spus că „astăzi, privind biserica, atât din afară, cât şi dinăuntrul ei simţim că putem mărturisi prin cuvintele din Ceaslov: În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare!”

„Despre Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou se știe că încă din copilărie, păstor fiind pentru oile şi vitele consătenilor săi, împărțea cu cei săraci venitul câștigat. Era atât de sensibil şi de milostiv în sufletul său, încât se spune că ani de­a rândul s­a pocăit și a regretat pentru că din greșeală a călcat cu piciorul peste un pui de pasăre şi l­a strivit”, a subliniat ierarhul.

În continuare, pelerinajul cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou va ajunge la Mănăstirile Sinaia și Mănăstirea Caraiman.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro)

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente