Pelerinaj închinat Maicii Domnului, la Roman

O copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa – Împărăteasa a toată făptură” se află de câteva zile în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Aceasta a fost lucrată la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din parohiile romașcane au participat duminică, 27 aprilie 2014, la un pelerinaj cu icoana Maicii Domnului – Pantanassa. Reprezentarea Maicii Domnului este o copie a icoanei făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos. După cum ne-a relatat protos. Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, sfânta icoană a fost pictată la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos de monahii Pimen și Chiril, fiind o donație a unor buni credincioși din orașul lui Petru Mușat, care au evlavie la Maica Domnului. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, icoana Maicii Domnului – Pantanassa a sosit duminică, 27 aprilie 2014, la Biserica „Precista Mare” din Roman, fiind întâmpinată de un sobor de preoți și numeroși credincioși sosiți din oraș și din împrejurimile acestuia. Icoana a fost așezată spre închinarea credincioșilor în sfântul lăcaș, timp în care cler și popor au cântat icoase și condace ale Maicii Domnului – Pantanassa. „După câteva ceasuri, sfânta icoană a fost purtată în procesiune spre catedrală, acolo unde, pe o scenă special amenajată, în prezența a aproape o mie de credincioși, a fost întâmpinată de PS Ioachim Băcăuanul. În atmosfera bucuriei pascale, ierarhul a citit din Acatistul Maicii Domnului, apoi a explicat celor prezenți importanța cultului Născătoarei de Dumnezeu în Ortodoxie, rolul de mijlocitoare în fața Sfintei Treimi și iubirea pe care o manifestă permanent față de cei care i se roagă cu smerenie și credință. De asemenea, ierarhul a făcut o prezentare a icoanelor Maicii Domnului făcătoare de minuni din Eparhia Romanului și Bacăului, la care, spre slava lui Dumnezeu și a Preacuratei Fecioare, se adaugă și această reprezentare iconografică de excepție. După cuvântul de învățătură, preoții au așezat sfânta icoană în catedrala din Roman, unde va rămâne de acum spre închinarea credincioșilor”, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…