Pelerinaj impresionant la Mănăstirea Hadâmbu

Pelerini din mai multe părți ale țării au venit duminică, 14 septembrie 2014, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași pentru a participa la Procesiunea „Drumul Crucii”, informează „Ziarul Lumina”.

Pelerinajul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Înainte de începerea procesiunii, a fost sfințită Poarta „Bucuria Crucii”, aflată la poalele Dealului Mare.

Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost în ziua Înălțării Sfintei Cruci loc de pelerinaj pentru aproape 10.000 de pelerini din toate zonele țării. Oamenii au urcat dealul pe care se află așezarea monahală pentru a participa la sfintele slujbe dedicate Înălțării Sfintei Cruci. De asemenea, pelerinii s-au alăturat cu multă credință și evlavie Procesiunii „Drumul Crucii”. La orele dimineții, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară aflat lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Din soborul preoților au făcut parte părinți stareți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, precum și numeroși slujitori ai sfintelor altare din Patriarhia Română. În tot acest timp, credincioșii au așteptat ore în șir să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a citit mai multe rugăciuni de dezlegare, apoi a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.

Pelerinajul, manifestare a credinței

Programul manifestărilor religioase dedicate Înălțării Sfintei Cruci de la Mănăstirea Hadâmbu a continuat apoi cu Procesiunea „Drumul Crucii”. Aceasta a început la baza Dealului Mare de la Hadâmbu, în prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, a preoților și credincioșilor. Mai întâi, cei doi ierarhi au sfințit Poarta „Bucuria Crucii”, construită la inițiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul așezării monahale ocrotite de Maica Domnului. În continuare, a urmat pelerinajul propriu-zis prin dreptul celor 14 troițe care duc spre așezământul monastic. La fiecare troiță s-a citit o evanghelie și s-a rostit o ectenie, iar ctitorii edificiului au fost stropiți cu apa sfințită. De asemenea, o cruce din lemn a fost purtată de la o troiță la alta, pentru a rememora astfel drumul parcurs de Mântuitorul pe Dealul Golgotei. „Pentru obșea mănăstirii noastre și pentru credincioși acest pelerinaj este o mare bucurie duhovnicească. Prin mila Bunului Dumnezeu, în Moldova s-a organizat «Drumul Crucii». Nu ne-am așteptat ca la acest eveniment să vină atât popor”, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghiță. Urcând pe Dealul Mare de la Hadâmbu, în sunetul toacei și al căntărilor religioase, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a menționat că acest pelerinaj se amplifică an de an. „Am fost prezenți la Hadâmbu încă de la începuturile organizării acestei procesiuni. Ne bucurăm că mulți credincioși vin în număr tot mai mare la acest eveniment deosebit, care se amplifică. Acest lucru arată că oamenii au o cinste deosebită pentru Sfânta Cruce, care este semnul identității noastre. Pelerinii manifestă astfel credința lor, mai ales că suntem la începutul anului școlar, când copiii își iau crucea pentru a crește din punct de vedere spiritual. Suntem încredințați că drumul acesta va fi bătătorit în continuare de credincioșii noștri, care vor veni la Hadâmbu cu poverile, necazurile și bucuriile lor”, s-a exprimat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. Cezar Cobuz a ctitorit una din cele 14 troițe care duc spre Mănăstirea Hadâmbu. L-am surprins purtând cu greu crucea din lemn pe traseul procesiunii. „Prin purtarea crucii, ne aducem aminte de jertfa Mântuitorului pentru întreaga omenire”, a spus Cezar Cobuz. La cea de-a 14-a troiță, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt în care a făcut o legătură între purtarea crucii și pelerinajul derulat de-a lungul celor 14 troițe. Prin grija obștii Mănăstirii Hadâmbu și a binefăcătorilor, peste 3.000 de pelerini au participat la final la agapa frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente