Pelerinaj de Florii în București

Mii de credincioși și peste 500 de preoți s-au aflat astăzi în pelerinaj în Capitală. Manifestările au început cu Slujba Vecerniei oficiată în biserica Mănăstirii bucureștene „Radu Vodă”, după care Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au săvârșit rânduiala sfințirii stâlpărilor. Pelerinajul de Florii din București a pornit de la Mănăstirea Radu-Vodă, în jurul orelor 16:15, avându-i în frunte pe Preasfințiții Episcopi Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de care s-au aflat preoții din cele trei protoierii ale Capitalei și preoții din cele două protoierii ale județului Ilfov și mii de pelerini. Pelerinii s-au oprit la Biserica „Sfântul Spiridon Nou”-Paraclis Patriarhal și la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie din București.

Apoi, au ajuns în jurul orelor 17:30 la Catedrala Patriarhală unde, în fața Reședinței Patriarhale, au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul slujitorilor Catedralei Patriarhale. Preafericirea Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare pentru icoana Intrării Domnului în Ierusalim, realizată prin intermediul Protoieriei III Capitală, și a iconițelor de Florii. Apoi, Preafericirea Sa a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor. La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură.

Preafericirea Sa a subliniat faptul că Pelerinajul de Florii este o mărturie a credinței noastre creștine ortodoxe.

„Participăm acum la un moment deosebit de sfânt și binecuvântat și anume, Pelerinajul de Florii. Pelerinajul de Florii are o semnificație sau un înțeles deosebit din punct de vedere duhovnicesc. El privește viața Bisericii și viața fiecăruia dintre noi ca purtători ai speranței, ai luminii și mai ales ca mărturisitori ai credinței în Înviere. Pelerinajul de Florii este o mărturie a credinței noastre creștine ortodoxe în Învierea lui Hristos și Învierea noastră pentru că Hristos-Domnul înviind pe prietenul Său Lazăr din morți a prevestit Învierea Sa și prin Învierea Sa învierea cea de obște sau universală. Acest pelerinaj mai este și o expresie sau o mărturie a bucuriei noastre de a fi creștini, a bucuriei comuniunii în viața Bisericii și de aceea el este un pelerinaj care se face cu bucurie purtând în mâinile noastre cu multă bucurie semnele biruinței. Pelerinajul de Florii este o comemorare vizuală simbolică a Intrării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim care a fost primit de către copii și mai ales de către cei care Îl iubeau pe Hristos cu bucurie și purtând în mâini ramuri de finic și stâlpări de copaci, cum se spune în Sfânta Evanghelie”, a spus Patriarhul României, după cum ne informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că „Pelerinajul de Florii este și o înnoire sau o actualizare a Pelerinajului de la Ierusalim și din alte orașe mari din antichitate și mai ales din secolul al III-lea și al IV-lea începând când de Florii credincioșii cu preoții lor în frunte își aduceau aminte de Intrarea Domnului în Ierusalim și așteptau ca în sufletele și casele lor să vină tainic Hristos Domnul Cel ce a înviat din morți pe prietenul Său Lazăr și Cel Care a intrat în Ierusalimul pământesc pentru a trece prin suferință și prin moartea pe Cruce spre Învierea cea de obște. Deci, Pelerinajul de Florii leagă Învierea lui Lazăr de Învierea lui Hristos, trecând prin Săptămâna Sfintelor Patimi sau pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. Și noi, românii, am preluat tradiția din veacurile primare ale Bisericii ca o tradiție sfântă și am dorit ca în orașele noastre să ne aducem aminte de Intrarea Domnului în Ierusalim și în același timp să-L chemăm să intre în orașul nostru, în Bisericile noastre, în casele noastre și în sufletele noastre”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat și simbolismul ramurilor de finic și al stâlpărilor de copaci.

„Purtăm în mâini ramuri de finic și stâlpări de copaci. Ramurile de finic simbolizează nemurirea, iar salcia pe care noi, românii, o purtăm cu prilejul Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim sau, așa cum se spune în popor, Sărbătoarea Floriilor, este simbolul curăției duhovnicești dobândită prin rugăciune smerită. Salcia plângătoare ne aduce aminte de pocăința din timpul postului, de multele metanii, de multele rugăciuni, de multele lacrimi ale pocăinței, de plecarea noastră în genunchi sub epitrahilul preotului duhovnic spre a ne mărturisi păcatele, a primi iertare de păcate și a ne curăți de păcate. Ramura de finic și ramura de salcie însă potrivit tâlcuirii Sfântului Ioan Gură de Aur înseamnă și semnul biruinței lui Hristos asupra morții, asupra morții lui Lazăr și apoi asupra propriei Sale morți prin Înviere ca și însemnul biruinței credinciosului care a postit și s-a rugat 40 de zile asupra morții păcatului, asupra patimilor prin pocăință, prin rugăciune, prin iertare. Deci, ramurile sau florile pe care le purtăm în mâini cu prilejul Sărbătorii acesteia a Floriilor după cele 40 de zile de post care s-au terminat cu Vecernia de vineri seara înseamnă florile credinței, florile virtuților, florile bunătății sufletești și ale luminilor nevăzute dar reale din sufletul omului care s-a pocăit și s-a curățit de păcate prin rugăciune, prin post și prin spovedanie. Aceste flori ale credinței, ale rugăciunii smerite și ale pocăinței sincere le aducem noi Mântuitorului Iisus Hristos în întâmpinare ca să-L primi pe El Cel ce ne întâmpină cu bucurie în Împărăția Cerurilor în arvună încă începând de aici din Biserică și în deplinătate la Învierea cea de obște”.

Patriarhul României a menționat și înțelesul misionar al Pelerinajului.

„Acest pelerinaj are un profund înțeles misionar prin faptul că vestim sau prevestim Sfintele Paști și ne rugăm lui Dumnezeu să ne binecuvinteze pe noi și orașul acesta. Deci, pelerinajul ca binecuvântare pentru cetate se arată prin faptul că mai întâi se sfințesc ramurile de salcie și finic, se sfințesc icoanele și prin ele credincioșii care le sărută”.

La pelerinajul de Florii din București au participat credincioși din cele trei protoierii ale Capitalei și cele două ale județului Ilfov, precum și pelerini veniți din diverse colțuri ale țării. Acesta este al patrulea an consecutiv în care este organizat Pelerinajul de Florii din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente