Patru fresce cipriote au fost repatriate după patruzeci de ani de la dispariţie

Patru fresce sustrase din mai multe lăcaşuri de cult cipriote au fost returnate luni Republicii Cipru, la peste 40 de ani de la dispariția lor, informează Romfea.

Frescele recuperate de ONG-ul Walk of Truth, au fost oferite Ministrului Transporturilor, Vasiliki Anastasiadou, în cadrul unei ceremonii organizate la Ambasada Ciprului în Haga.

La eveniment a fost prezent, din partea Bisericii Ciprului, Preasfinţitul Părinte Porfirie, Episcop de Neapolis, și reprezentant al Arhiepiscopiei Ciprului pe lângă Uniunea Europeană.

În cuvântul de mulțumire, Ministrul Vasiliki Anastasiadou a afirmat că una dintre fresce a fost identificată ca aparținând Bisericii Panagia din Assia, districtul Famangusta.

„Valoarea reală a patrimoniului cultural poate fi estimată doar prin informarea completă asupra originii, istoriei și tradiției”, a spus Ministrul Transporturilor și a reamintit că este de datoria fiecărui stat să protejeze patrimoniul cultural pe teritoriul său împotriva riscurilor deteriorării, furtului și comerțului ilegal.

La final a mulţumit directorului ONG-ului Walk of Truth, Tasoula Hadjitofi, pentru efortul său de a repatria aceste vestigii culturale.

Tasoula Hadjitofi a spus că prezența Ministrului Transporturilor a fost un mesaj de sprijin pentru ea și pentru ONG-ul pe care îl conduce.

Două dintre fresce au aparţinut Mănăstirii Panayia Absinthiotissa din localitatea Syhari, iar uneia dintre ele nu i s-a identificat cu exactitate proveniența.

Frescele reprezentând scene religioase au dispărut după ce insula Cipru a fost împărțită pe criterii etnice în 1974.

Foto credit: Romfea

Citeşte şi: Ciprul a recuperat un vechi mozaic creștin ortodox furat în anii ’70

Comentarii Facebook


Știri recente