Patru ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie

Împlinirea a patru ani de la istoricul moment al înălțării Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie, precum și al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitului Părinte Casian Crăciun, a prilejuit organizarea unor evenimente liturgice și pastoral misionare în toate bisericile Eparhiei.

La Galați, manifestările dedicate acestui eveniment au debutat în preziua cinstirii Sf. Antim Ivireanul prin organizarea, de către Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” a conferinței cu tema „Cinstire Sfântului Antim Ivireanul. 300 de ani de de la tipărirea Liturghierului de la Târgoviște (1713 – 2013)”, susținută de pc. pr. prof. dr. Lucian Petroaia și a unei „Expoziții de carte veche bisericească – sec. XVIII”.

Sărbătoarea a continuat cu săvârșirea Privegherii în Catedrala Arhiepiscopală.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c. a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administrația eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, ppcc. părinți protoierei, precum și alți clerici din eparhie.

Cu acest prilej, credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au putut să se închine la racla cu sfintele moaște ce se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de mulțumire și Polihroniu. „Este o bucurie duhovnicească deosebită – a arătat pc cons. Lucian Petroaia – la care participăm cu toții, cler și popor, căci privim spre înaintașii noștri care ne-au lăsat tezaurul duhovnicesc al Dunării de Jos: slujirea minunată, faptele de sfințenie, viața cuvioasă, patrimoniul deosebit al Dunării de Jos și, bineînțeles, poporul cel binecredincios. Totodată astăzi, ierarh, cler și popor de la Dunărea de Jos, aducem mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și membrilor Sfântului Sinod, celor care au înțeles valoarea istorică, misionară, culturală și social-filantropică a slujitorilor și credincioșilor de la Dunărea de Jos”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit parastasul pentru vrednicii de pomenire ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos, preoți, ctitori, binefăcători dar și pentru victimele inundațiilor din 12 – 13 septembrie a.c. din județul Galați.

27 septembrie 2009

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galați a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR, precum și de IPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorități centrale și locale, invitați din străinătate și foarte mulți credincioși.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și s-a făcut cunoscut tuturor clericilor și credincioșilor înălțarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum și ridicarea Preasfințitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente