Patru ani de filantropie în Parohia Oradea-Vii

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de joi, 18 septembrie 2014, la Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat patru ani de când parohia a inițiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeș, a precizat Pr. Cristian Rus.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă a Comitetului de susținere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii.

Evenimentul a început, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, cu săvârșirea slujbei de Te Deum, oficiate de un sobor de preoți în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Biserica Albastră”, cum este îndeobște cunoscută, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu, și cereri de ajutor și binecuvântare și în continuare pentru susținătorii, dar și pentru beneficiarii acestui proiect social-filantropic.

La finalul slujbei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe toți cei care contribuie la derularea acestui program social-filantropic, inițiat cu prilejul vizitei în Eparhia Oradiei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în cadrul căreia Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a cercetat și biserica parohiei Oradea-Vii, în ziua de 18 septembrie 2010:

„În aceste zile se împlinesc patru ani de la vizita istorică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la Oradea, cu prilejul aniversării a nouăzeci de ani de la reactivarea Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei. Cu acel prilej, între momentele vizitei patriarhale s-a numărat și vizita la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a parohiei Oradea-Vii, prima parohie ortodoxă românească înființată în Oradea Mare după Unirea de la 1918. Atunci, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu binecuvântarea Preafericirii Sale s-a lansat programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, inițiat de către parohia Oradea-Vii.”

„Acum este un moment de bilanț ai celor patru ani scurși de la vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și, implicit, de la începutul programului social dedicat ajutorării persoanelor cu deficiențe diferite și care beneficiază de ajutorul Bisericii, prin genereozitatea credincioșilor și a sponsorilor, care pun la dispoziția parohiei mijloacele necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor nevoiași. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să binecuvinteze în continuare lucrarea misionară a acestei parohii și, în special, programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a duce cât mai multă lumină, bucurie și, dacă se poate, și un zâmbet senin pe fața celor atât de încercați de împrejurările vieții. Cred că prin ajutorul bunilor noștri credincioși Agapa va reuși, în continuare, să își împlinească misiunea, țelurile ei nobile, spre folosul tuturor și, nu în ultimul rând, spre mântuirea tuturor celor implicați în acest generos proiect.”

Apoi, Părintele Gheorghe Nemeș, inițiatorul și președintele comitetului de susținere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care este și directorul sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Asociației „Filantropia” Oradea, a prezentat, în fața Chiriarhului Oradiei și a membrilor susținători ai proiectului, o dare de seamă a tuturor activităților desfășurate prin programul social, în cei patru ani ce au trecut de la începutul acestuia. Preacucernicia Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată la începutul acestui proiect, Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea și sprijinul constant în cei patru ani de când sute de persoane primesc ajutor, zi de zi, prin acest program, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea și bunul mers al activităților filantropice.

La acest moment aniversar au participat Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei și director executiv al Asociației „Filantropia” Oradea, Părintele Adrian Popovici, consilier economic al Episcopiei Oradiei și preot slujitor la această parohie, Părintele Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Părintele Viorel Samașca-Nemeș, parohul parohiei Oradea-Vii și Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, fost preot slujitor la această parohie.

Scopul proiectului derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiașe, cu diferite dizabilități, bolnave și fără posibilități. Ajutoarele oferite constau în îmbrăcăminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosință casnică, cărucioare pentru cei cu dizabilități, precum și sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus, începând cu anul 2013 s-a reușit acordarea de burse pentru studenți și elevi, cu rezultate deosebite la învățătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale oferite de parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației „Filantropia” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și a comitetului de inițiativă. Fondurile de susținere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donațiile credincioșilor din Parohia Oradea-Vii, dar și de la credincioșii Parohiei „Sfânta Cruce” din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrățită.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, proiectul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii a împlinit patru ani. În realitate, acesta reprezintă oferirea unei mese calde, zilnic, de luni până vineri, pentru cei bolnavi și neajutorați, tineri și vârstnici deopotrivă, iar sâmbăta și duminica o masă rece. Trebuie menționat că ajutoarele nu sunt oferite doar credincioșilor din parohia noastră, ci și persoanelor din alte parohii orădene. De asemenea, precizăm că anul acesta am reușit să oferim ajutorul nostru unor persoane suferind de cancer, care au avut nevoie de operații și tratamente. Nădăjduim ca și în anul ce vine să continuăm să fim de folos semenilor noștri singuri și neajutorați, care nu se pot întreține și nu au pe nimeni care să îi ajute”, a declarat Părintele Gheorghe Nemeș.

Comentarii Facebook


Știri recente