Patriarhul Teoctist și Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc au fost pomeniți vineri la Catedrala Episcopală „Sf. Ier. Dionisie și Sf. M. Mc. Dimitrie” din Cahul, Republica Moldova.
Pomenirea a avut loc în contextul împlinirii a 110 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist și a 150 de ani de la nașterea Mitropolitului Nectarie Cotlarciuc.
La slujbă au participat preoții din Protoieria Cahul care s-au întâlnit pentru ședința anuală.
Clericii au luat act cu bucurie de proclamarea canonizării noilor sfinți, printre care sunt și originari din Basarabia. În contextul aniversării Centenarului Patriarhiei Române, s-a hotărât organizarea lunară a unor manifestări culturale și misionare, prin care credincioșii să descopere lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul Teoctist
Patriarhul Teoctist, al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni din județul Botoșani. A primit numele de Teodor, fiind cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. A intrat frate în Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi în Mănăstirea Neamț în anul 1931.
La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc
Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc s-a născut în data de 7 februarie 1875 la Stulpicani, jud. Suceava. După Marea Unire, a fost decan al Facultății de Teologie din Cernăuți, primul episcop al eparhiei Cetății Albe – Ismail și senator de drept.
În 1923, Părintele Nicolae, după numele de mirean, s-a călugărit la Mănăstirea Putna, primind numele de Nectarie.
În același an, a devenit primul episcop al nou-înființatei eparhii a Cetății Albe – Ismail, iar în 1924 a fost întronizat Mitropolit al Bucovinei.
În această calitate, a citit în Ședința Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, actul prin care se propunea ridicarea Bisericii Ortodoxe Autocefale Române la rangul de Patriarhie.
Sursă foto: Facebook / Protopopiatul Cahul