Patriarhul Teoctist și Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc au fost pomeniți la Cahul

Patriarhul Teoctist și Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc au fost pomeniți vineri la Catedrala Episcopală „Sf. Ier. Dionisie și Sf. M. Mc. Dimitrie” din Cahul, Republica Moldova.

Pomenirea a avut loc în contextul împlinirii a 110 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist și a 150 de ani de la nașterea Mitropolitului Nectarie Cotlarciuc.

La slujbă au participat preoții din Protoieria Cahul care s-au întâlnit pentru ședința anuală.

Clericii au luat act cu bucurie de proclamarea canonizării noilor sfinți, printre care sunt și originari din Basarabia. În contextul aniversării Centenarului Patriarhiei Române, s-a hotărât organizarea lunară a unor manifestări culturale și misionare, prin care credincioșii să descopere lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Teoctist

Patriarhul Teoctist, al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni din județul Botoșani. A primit numele de Teodor, fiind cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. A intrat frate în Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi în Mănăstirea Neamț în anul 1931.

La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost  întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc

Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc s-a născut în data de 7 februarie 1875 la Stulpicani, jud. Suceava. După Marea Unire, a fost decan al Facultății de Teologie din Cernăuți, primul episcop al eparhiei Cetății Albe – Ismail și senator de drept.

În 1923, Părintele Nicolae, după numele de mirean, s-a călugărit la Mănăstirea Putna, primind numele de Nectarie.

În același an, a devenit primul episcop al nou-înființatei eparhii a Cetății Albe – Ismail, iar în 1924 a fost întronizat Mitropolit al Bucovinei.

În această calitate, a citit în Ședința Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, actul prin care se propunea ridicarea Bisericii Ortodoxe Autocefale Române la rangul de Patriarhie.

Sursă foto: Facebook / Protopopiatul Cahul


Știri recente