Patriarhul Daniel a avut duminică o întâlnire cu membrii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) prezenți la București pentru Consfătuirea Națională. Preafericirea Sa le-a oferit tinerilor exemplul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde se împletesc rugăciunea și acțiunea pentru ajutorarea semenilor și pentru construirea Catedralei Naționale.
„Noi ne bucurăm că, timp de 30 de ani, asociația aceasta a adus un mare serviciu Bisericii, prin prezența în mijlocul facultăților, universităților din țară, dar și prin vizitarea multor biserici și mănăstiri și prin activitățile culturale și misionare”, a spus Preafericirea Sa despre ASCOR.
Ascorenii erau considerați noua generație de creștini mărturisitori în libertate. Și-au folosit libertatea spre a se apropia mai mult de Dumnezeu prin rugăciune și de semeni prin fapte bune”, a evocat Părintele Patriarh Daniel începuturile ASCOR.
„Vizitau căminele studențești, binecuvântau spațiile unde locuiau studenții, dar organizau și foarte multe conferințe, pelerinaje, activități filantropice.”
Patriarhul României le-a dăruit tinerilor albumul monografic dedicat de Editura Basilica Paraclisului Catedralei Naționale și le-a vorbit despre „rugăciunea și acțiunea” voluntarilor creștini. Preafericirea Sa a evocat dăruirea voluntarilor din această comunitate, care desfășoară numeroase campanii filantropice de sănătate.
„Ei leagă rugăciunea cu acțiunea într-o bucurie a împreună-lucrării cu iubirea milostivă a lui Hristos”, le-a spus tinerilor Patriarhul Daniel, care a mai subliniat că paraclisul a fost construit în trei luni tot prin zelul unor voluntari.
„S-a început cu rugăciune, se continuă cu rugăciune zidirea Catedralei Mântuirii Neamului și vedem ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.
„După Arhiepiscopia Bucureștilor, cea mai mare contribuție financiară la construirea Catedralei Mântuirii Neamului o oferă acest paraclis, care întrece toate eparhiile din țară în privința dărniciei, pentru că cei care vin la Paraclis lasă și un ban pentru noua Catedrală”, a explicat Preafericirea Sa.
„Acum ne aflăm la faza cea mai impresionantă, mai costisitoare și mai migăloasă: pictarea catedralei”, a adăugat Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa a mai menționat că la fundalul Catedralei se vor folosi în continuare tesere (pietricele de mozaic) alb-gălbui, după modelul experimentat în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale.
„Așa va fi toată Catedrala. Va avea fondul de piatră alb-gălbui, ca să fie mai luminoasă și să nu coste atât de mult”, a spus Preafericirea Sa.
„Pictura bizantină, fresca, durează 200-300 de ani, pentru că este foarte adânc intrată în zid. Însă mozaicul durează două trei-mii de ani și are o capacitate de a arăta jocurile de lumină diferit de orice altă tehnică de pictură.”
Patriarhul le-a urat tinerilor să continue și ei să împletească rugăciunea cu acțiunea, după modelul Paraclisului Catedralei Naționale.
„Vă dorim ca și voi să continuați această frumoasă legătură între rugăciune și acțiune, vă felicităm pentru activitatea frumoasă și vă asigurăm de prețuirea noastră și vă îndemnăm să păstrați această frumoasă comuniune frățească, tinerească și în același timp binecuvântată de harul Preasfântului Duh, în Care se arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl și bucuria Mântuitorului Iisus Hristos”, le-a spus Patriarhul Daniel.
„Noi ne bucurăm că, timp de 30 de ani, asociația aceasta a adus un mare serviciu Bisericii, prin prezența în mijlocul facultăților, universităților din țară, dar și prin vizitarea multor biserici și mănăstiri și prin activitățile culturale și misionare”, a mai spus Preafericirea Sa despre ASCOR.
În prima parte a zilei, tinerii membri ASCOR au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) a împlinit în 2020 trei decenii de existență. A fost fondată în 14 iunie 1990 la București, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, la inițiativa unor studenți și doctoranzi de la diferite facultăți. Organizația are caracter național, cu filiale în 18 centre universitare din țară.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews