Patriarhul Serbiei a oficiat Liturghia darurilor înainte sfințite la Belgrad: FOTO

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a oficiat miercuri liturghia darurilor înainte sfințite în biserica Sfântul Marcu din Belgrad.

Slujirea a coincis cu data de cinstire a Sfântului Grigorie Dialogul, autorul liturghiei darurilor înainte sfințite.

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Serbiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În perioada primară a creștinismului, Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a Vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă.

Asezată în parcul central Tasmajdan, datorită arhitecturii sale, Biserica Sf. Marcu este una dintre cele mai frumoase din capitala Serbiei. A fost construită în perioada 1931 – 1940. Foto credit: Biserica Serbiei.

În prezent, Liturghia Darurilor este oficiată dimineața în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică și a celor aliturgice.

Diaconi în veșminte liturgice specifice Postului Mare. Foto credit: Biserica Serbiei.
În cadrul Liturghiei Darurilor este întrebuințat un agneț de la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, oficiate în sâmbăta sau duminica precedentă. Foto credit: Biserica Serbiei.

Foto credit: Biserica Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente