Patriarhul Serbiei a fost pomenit de ierarhii ortodocşi din Chicago

Ierarhii ortodocşi din Chicago s-au rugat marţi, în Catedrala Ortodoxă Română din metropola americană, pentru odihna sufletului Patriarhului Irineu al Serbiei, trecut la cele veşnice în data de 20 noiembrie.

Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, şi de Preasfinţitul Părinte Longin, Episcop de Gracanica-Midwestern America (Biserica Serbiei).

În omilia sa, Mitropolitul Nicolae „a amintit figura luminoasă a Patriarhului Irineu și l-a asigurat pe Episcopul Longin de rugăciunea clerului și credincioșilor Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi pentru odihna sufletului Conducătorului Bisericii Ortodxe Sârbe, care a trecut în veşnicie săptămâna trecută”.

La slujbă au asistat: Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Chicago, și Episcopul vicar ales Timothy (Patriarhia Ecumenică), Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Paul de Midwest (OCA) şi Înaltpreasfinţitul Părinte Peter al Episcopiei de Chicago și Mid-America (Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor).

Slujba a fost urmată de o întâlnire informală.

Ierarhii au discutat despre problemele pastorale ale parohiilor în aceasta perioadă de pandemie exprimând speranța depășirii acestei crize curând cu ajutorul lui Dumnezeu.

PATRIARHUL IRINEU

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.

A trecut la cele veşnice în data de 20 noiembrie. A fost înmormântat în catedrala Sf. Sava din Belgrad.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente