Patriarhul: Rugăciunea pentru bolnavi întărește comuniunea și ne descoperă în suflet iubirea milostivă a lui Hristos

„Rugăciunea împreună cu cei bolnavi și pentru cei bolnavi întărește comuniunea între oameni, între cei sănătoși și cei bolnavi, și descoperă în sufletul creștinului milostiv prezența iubirii milostive a lui Hristos pentru toți oamenii”, a spus Patriarhul Daniel duminică, în predica sa despre Evanghelia Vindecării slugii sutașului.

„Această rugăciune pentru cei bolnavi, chiar dacă nu-i vindecă în mod imediat și minunat, îi ajută foarte mult în alinarea suferinței și îi încurajează”, a mai precizat Preafericirea Sa.

„Sutașul devine gura suferinței celui care nu se mai poate deplasa, care nu-I mai poate cere lui Iisus să-l vindece. Acest sutaș devine împreună-pătimitor cu servitorul său, devine plin de compasiune și de aceea, din iubirea aceasta pentru ajutorarea semenului care suferă, credința lui se întipărește și el prinde curaj și merge la Iisus și cere să-i vindece pe acest servitor.”

Făcând aceasta, sutașul este deja convertit, a explicat Patriarhul României.

„El crede acum în puterea vindecătoare, dumnezeiască a lui Iisus și de a ceea el este un convertit. Este un păgân care crede în Iisus și face începutul celor care vor veni de la răsărit și de la apus și vor crede în Hristos și vor moșteni Împărăția Cerurilor.”

De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos nu-i cere credință, ci îi împlinește rugăciunea văzând bunătatea sufletului său, a mai precizat Preafericirea Sa.

„Sutașul nu cere ceva lui Iisus pentru un superior al său, sau pentru o rudă a sa, ci pentru un subordonat al său, ceea ce arată că iubirea lui este milostivă și smerită”, a explicat Patriarhul Daniel.

Cuvântul vindecător creează comuniune cu Dumnezeu și semenii

Părintele Patriarh Daniel a mai vorbit despre puterea cuvântului, remarcând în primul rând credința sutașului în puterea cuvântului, dar și delicatețea lui.

„Sutașul roman, păgân, politeist, știa că, dacă un evreu intră în casa unui păgân, este blamat, este criticat de ceilalți evrei. De aceea sutașul a vrut să prevină o situație dificilă pentru Iisus” și i-a spus că nu trebuie să vină acasă la el, ci doar să spună un cuvânt.

„Cuvântul poate fi vindecător sau poate răni pe om. Cuvântul rău rănește sufletul. Cuvântul bun vindecă sufletul. Cuvântul poate fi demolator sau edificator, poate fi o încurajare sau descurajare”, a mai spus Patriarhul României.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să folosim cuvântul în mod vindecător, în mod binecuvântat, să alinăm suferința celor întristați, celor bolnavi, celor singuri, celor care se află adesea în deznădejde.”

„Sunt unii oameni care, fiindcă în clipe de mare suferință nu a avut cine să-i încurajeze au murit de inimă rea cum se spune în popor, de întristare, iar alții și-au pus capăt zilelor, fiindcă nu a fost nimeni lângă ei să le spună un cuvânt de încurajare, de mângâiere, de prețuire”, a avertizat Preafericirea Sa.

„Deci cuvântul devine vindecător atunci când creează comuniune cu Dumnezeu și cu semenii”, a subliniat Patriarhul României.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să vizităm pe cei bolnavi, să ne rugăm pentru ei și să-i ajutăm după posibilități. Mai întâi cu această bogăție spirituală care este rugăciunea și apoi și cu bunuri materiale necesare pentru cumpărarea medicamentelor sau pentru hrană și îmbrăcăminte”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din Capitală.

Foto credit: Arhiva Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente