Patriarhul României va participa la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe, la Patriarhia Ecumenică

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va pleca astăzi la Constantinopol pentru a participa, în perioada 5-9 martie, la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe pentru pregătirea Sinodului Panortodox. Din delegația condusă de Patriarhul României fac parte: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Preacucernicii Părinți Consilieri patriarhali Michael Tița și Ștefan Ababei și Preacucernicul Părinte Diacon Mihai Mușat.

În timpul întrunirii vor fi analizate diferite aspecte referitoare la organizarea și desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, precum și teme de actualitate privind relațiile dintre cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale.

Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Consilier patriarhal onorific a declarat pentru TRINITAS TV, referindu-se la acest eveniment: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel merge la această întrunire cu un mandat sinodal. S-a discutat la ultima sesiune a Sfântului Sinod și acolo fiecare se duce cu mandat și deciziile pe care le vor lua Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe vor fi decisive. Suntem bucuroși să constatăm să știm că tema principală majoră în fond a acestei întruniri, a acestei sinaxe este exact pregătirea Sfântului și Marelui Sinod sau a Sinodului Panortodox. Să sperăm că acest Sinod va avea loc cât se poate de curând pentru că este urgent. Cei care lucrează în special pe plan internațional în numele Bisericilor ortodoxe în raport cu instituții internaționale la nivel european sau la nivel internațional, în diaspora, simt faptul că deciziile care există sunt insuficiente. Bineînțeles, noi avem canoanele, dar problema este că vechile canoane sunt interpretate diferit. Toate deciziile care se vor lua sunt în spiritul, pe linia vechilor canoane, dar să fie o singură interpretare, nu interpretări diferite, uneori contradictorii la aceeași bază teologică”.

În Duminica Ortodoxiei, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe vor oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Patriarhiei Ecumenice, situată în cartierul Fanar al Istanbulului (Vechiul Constantinopol).

Foto: Arhivă 28 mai 2009 – Slujba Sfintei Liturghii oficiată la Sărbătoarea Înălțării Domnului în Catedrala patriarhală Sf. M. Mc. Gheorghe din cartierul Fanar – Constantinopol (Istanbul) de către Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României cu ocazia vizitei irenice a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la Constantinopol și Cezareea Capadociei (27 mai – 2 iunie 2009)

Comentarii Facebook


Știri recente