Patriarhul României: „Sfântul Prooroc Daniel este un păstor al migranților”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat ieri, 17 decembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, în ziua ocrotitorului său spiritual, Sfântul Prooroc Daniel.

În cuvântul său de învățătură, Preafericirea Sa a elogiat personalitatea Sfântului Proroc Daniel, arătând că acesta a este un proroc mesianic, care a prezis cu peste 500 de ani înainte venirea lui Mesia. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Sfântul Daniel este ocrotitor al celor care se află printre străini.

„Sfântul Prooroc Daniel este un păstor al migranților, al exilaților, al celor care pleacă din țara lor și merg în altă țară unde locuiește o populație de alt neam și de altă credință. Deci, el ar putea fi numit într-un fel, ocrotitorul celor care se află printre străini și ne învață ca atunci când ne aflăm printre străini trebui să ne purtăm cu înțelepciune și, în același timp, să ne păstrăm dreapta credință”.

În finalul cuvântului Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre modelul de viață al celor 3 tineri, Anania, Azaria și Misail, arătând că aceștia devin simbolul luptătorilor pentru dreapta credință într-o lume păgână.

„Cei trei tineri din Babilon care au scăpat vii deși au fost aruncați într-un cuptor cu foc extraordinar de puternic, reprezintă ei înșiși Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos și Taina Maicii Domnului care naște pe Dumnezeu Fiul ca om în lume și totuși nu se distruge, se unește în ea Dumnezeirea cu umanitatea luată din ea, iar aceasta rămâne întreagă și sănătoasă. De aceea, în Postul acesta sfânt și mare al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, în cântările noastre bisericești apar adesea cei trei tineri, care în văpaia cuptorului din Babilon nu numai că au rezistat, dar au lăudat pe Domnul pe când ardeau în foc răcorindu-se. Această răcoare și integritate se explică prin faptul că Dumnezeu i-a păzit, că lucrarea harului lui Dumnezeu care este mai presus de stihiile lumii create i-a ajutat. Prin aceasta, cei trei tineri, Anania, Zaharia și Misail devin simbolul luptătorilor pentru dreapta credință într-o lume păgână […] Acești trei tineri nu au scris nimic, dar au devenit și ei profeți prin faptul că prefigurau pe toți martirii care au fost adesea chinuiți cu foc, arși în cuptor și și-au păstrat credința dreaptă în Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.

Totodată Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Profetul Daniel și cei trei tineri sunt pentru noi exemple pentru păstrarea dreptei credințe

„Atât Proorocul Daniel cât și cei trei tineri sunt pentru noi învățători de a ne păstra credința nu numai când ne merge bine, ci și atunci când trecem prin greutăți, când suntem persecutați, când trecem prin focul suferinței , prin focul sărăciei, prin focul urii și a invidiei altora față de noi, așa cum ne spune în Evanghelia de astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos”, a mai spus Prafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente