Patriarhul României: Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost un domnitor învățat și un promotor al culturii

Cu prilejul aducerii în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a raclei cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a accentuat în cuvântul său personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu.

„Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost însă și un mare promotor al culturii. El a sprijinit tipărirea Bibliei de la București din anul 1688 care a apărut în prima ediție în timpul domnitorului Șerban Cantacuzino, iar apoi a fost tipărită din nou în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. A fost un om care a înființat școli superioare, Academia Domnească de la București în anul 1694, precursoare a Universității din București, a înființat biblioteci în mănăstiri, a înființat o școală în Transilvania pentru apărarea Ortodoxiei la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, o ctitorie a sa. De asemnea, a tipărit o mulțime de cărți și nu numai în limba română, ci și în limba greacă, slavonă și prima carte din limba arabă din lume a fost tipărită în 1701 la Snagov, tipograful fiind Antim ivireanul”, a explicat Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…