Patriarhul României: Oamenii milostivi devin mâinile iubirii lui Hristos în lume

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului trebuie să vizităm și să ajutăm bolnavii, bătrânii și pe cei aflați în nevoi. Noi ne numim creștini pentru că purtăm numele lui Hristos, dar suntem creștini buni dacă devenim milostivi, a subliniat duminică, 4 decembrie 2016, Patriarhul României în omilia rostită în Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Creştinii ortodocşi se află în Duminica a 27-a după Rusalii. Biserica a rânduit ca astăzi, la Sfânta Liturghie, să fie citit textul evanghelic care ne prezintă Tămăduirea femeii gârbove (vezi textul pericopei evanghelice mai jos).

În cuvântul rostit în cadrul paraclisului „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat exemplul dat de Mântuitorul Hristos în practicarea milosteniei în mod voluntar.

Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul Hristos săvârșește binele fără să fie rugat. Femeia gârbovă nu a cerut nimic de la Iisus, ci El, din proprie inițiativă, a chemat-o și a vindecat-o. Hristos Domnul a unit cuvântul eliberator  cu fapta milostivă, a spus Preafericirea Sa.

Dacă vedem că un om are nevoie de ajutorul nostru să înfăptuim fapta cea milostivă din proprie inițiativă.

Prin această lucrarea, Domnul Iisus Hristos ne învață și pe noi să nu așteptăm să fim rugați stăruitor spre a face binele, ci dacă vedem că un om are nevoie de ajutorul nostru să înfăptuim fapta cea milostivă din proprie inițiativă, a explicat Patriarhul României.

De asemenea, Prefericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că oamenii care săvârșesc binele devin mâinile iubirii lui Hristos.

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului trebuie să vizităm și să ajutăm bolnavii, bătrânii și pe cei aflați în nevoi. Noi ne numim creștini pentru că purtăm numele lui Hristos, dar suntem creștini buni dacă devenim milostivi. Când săvârșim multe fapte de milostenie, cei ce se bucură de ele preamăresc pe Hristos Domnul. Oamenii milostivi devin mâinile iubirii lui Hristos în lume, a spus Patriarhul Daniel.

Duminica a 27-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove)

Luca 13, 10-17

În vremea aceea Iisus învăţa, într-o zi de sâmbătă, în sinagogă. Şi iată era acolo o femeie care avea, de optsprezece ani, un duh de slăbiciune, şi care era gârbovă de nu putea să se ridice în sus nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis: femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta. Şi şi-a pus mâinile peste dânsa şi îndată s-a îndreptat şi a început să slăvească pe Dumnezeu. Atunci mai marele sinagogii, mâniindu-se, pentru că Iisus o vindecase sâmbăta, a luat cuvântul şi a grăit poporului: şase zile sunt în care trebuie să se lucreze omul; deci veniţi în aceste zile şi vă vindecaţi, şi nu în ziua sâmbetei. Iar Domnul i-a răspuns şi a zis: făţarnicilor, fiecare dintre voi nu-şi dezleagă, oare, în ziua sâmbetei, boul sau asinul de la iesle şi nu-l duce să-l adape? Dar această femeie, care este fiica lui Avraam şi pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cădea, oare, să fie dezlegată de legătura ei în ziua sâmbetei? Şi zicând El acestea, s-au ruşinat toţi cei care erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de faptele măreţe săvârşite de Dânsul.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente