Patriarhul României: Maica Domnului fiindcă s-a născut ca rod al rugăciunii va fi toată viața ei pe pământ și în ceruri rugătoare

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Cunoscută în popor ca Sfânta Măria Mică, este cea mai mare sărbătoare a începutului de an bisericesc.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Cuvioasa Parascheva” din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost rânduită de Biserică spre a fi prăznuită la data de 8 septembrie pentru că cifra opt este simbolul vieții veșnice.

De asemenea, Preafericirea Sa evidențiat importanța sărbătorii de astăzi, arătând este o zi de bucurie, deoarece prin Maica Domnului se dezleagă blestemul care era asupra Evei.

„Ziua de astăzi este zi de bucurie pentru că prin Maica Domnului se dezleagă blestemul care era asupra Evei, de aceea a fost numită Noua Evă, după cum Hristos Domnul este numit în scrierile Noului Testament, Noul Adam. Noua Evă a arătat ascultare față de Dumnezeu și Noul Adam de asemenea, ascultare desăvârșită până la moarte și încă moarte pe cruce, De aceea, prin Maica Domnului și prin Hristos Domnul se dezleagă blestemul care era asupra Evei și asupra lui Adam ca rod al neascultării. Deci ascultarea lor desăvârșită de Dumnezeu vindecă neascultarea protopărinților”, a spus Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române după cum ne informează Radio TRINITAS.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că Maica Domnului este pururi rugătoare pentru noi, ea fiind de asemenea, rod al rugăciunilor părinților ei, Ioachim și Ana.

„În biserica noastră, icoana Maicii Domnului care nu ține Pruncul în brațe, ci mâinile ridicate spre cer, este chipul bisericii, icoana Bisericii în rugăciune este numită Oranta – rugătoarea pentru izbăvirea sufletelor noastre din moartea păcatului și din moartea stricăciunii trupului. Maica Domnului fiindcă s-a născut ca rod al rugăciunii va fi toată viața ei pe pământ și în ceruri rugătoare, de aceea noi o numim Maică Grabnică Ajutătoare, Maica Domnului care este rugătoare nebiruită, adică nerefuzată, rugăciunile ei se împlinesc, după cum s-a văzut și la nunta din Cana Galileii, deși nu venise încă timpul ca Iisus să facă minuni, ea a grăbit timpul Lui prin rugăciunile ei” a mai precizat Patriarhul României.

Totodată Patriarhul României a arătat că darul nașterii de prunci este deosebit, deoarece prin naștere copiilor și educație creștină acordată acestora, sunt pregătiți nu numai cetățeni ai patriei pământești, ci și cetățeni ai împărăției cerurilor.

„În această zi când prăznuim Nașterea Maicii Domnului ne aducem aminte în mod deosebit de darul nașterii de prunci și de misiunea Bisericii de a îndemna pe toți tineri care se căsătoresc să ducă la îndeplinire vocația lor de a deveni părinți. Este un dar foarte mare acesta de a da naștere la prunci. Cine dă naștere la copii și îi crește în credință pregătește nu numai cetățeni ai patriei pământești, ci și cetățeni ai Împărăției Cerurilor. Nu poate fi niciodată înțeleasă sau calculată valoarea acestei mari binecuvântări și anume aceea de a da naștere la copii, care prin credință și educație creștină pot deveni drepți și sfinți, pot deveni pentru veșnicie persoane fericite”, a mărturisit Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente