Patriarhul României la hramul bisericii Sfântul Spiridon Vechi din București

Biserica Sfântul Spiridon Vechi din București își sărbătorește pe 12 decembrie hramul. În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, astăzi 11 decembrie 2011, credincioșii parohiei au avut bucuria prezenței Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în mijlocul lor.

După Slujba Vecerniei oficiată în sfântul locaș de cult, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți despre smerenia Sfântului Spiridon arătând că acesta săvârșea minuni nu spre lauda sa, ci pentru a arăta iubirea milostivă a lui Hristos. Preafericirea Sa a evidențiat faptul că minunile nu se fac de către om, ci de către Dumnezeu prin om.

„Sfântul Spiridon este făcător de minuni pentru că era foarte apropiat de Dumnezeu și era foarte smerit; în general nu se fac minuni decât de către oameni smeriți care se lasă complet deschiși harului lui Dumnezeu și se roagă foarte mult. Minunea nu se face de către om, ci se face de către Dumnezeu prin om; Dumnezeu face minuni prin sfinții săi și puterea aceasta neobișnuită, dumnezeiască, de a face minuni se manifestă prin sfinți pentru că ei ascultă de Dumnezeu și Dumnezeu îi ascultă pe ei în rugăciune. Cine ascultă de Dumnezeu și împlinește voia Lui acela este ascultate de Dumnezeu în rugăciune. Minunea se săvârșește numai din iubirea milostivă față de oameni. (…) De asemenea, Sfântul Spiridon săvârșea minuni din milostivire mare, din iubire milostivă față de oameni, nu ca să se laude pe sine sau ca să fie lăudat, ci pentru a arăta iubirea milostivă a lui Hristos care se revarsă prin Biserica Sa, care este trupul Său tainic”, a mărturisit Părintele Patriarh.

De asemenea, Preafericirea Sa a felicitat pe părintele paroh, părintele Ioan Iordache, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru activitatea social filantropică ce se desfășoară în cadrul Parohiei Sfântul Spiridon Vechi.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru lăcașul de cult, care își va sărbători mâine hramul, o cruce de binecuvântare, o ediție nouă a Sfintei Evanghelii, primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române, precum și alte cărți pentru biblioteca mănăstirii.

Biserica Sfântul Spiridon Vechi a fost prima biserică dintre cele 24 din București care au fost demolate de către regimul comunist. Ea a fost reconstruită între anii 1992 – 1997, respectându-se aceleași planuri, amplasament și arhitectură.

Din 2004 parohia deține un centrul socio-medical al Fundației „Sfântul Spiridon” – Vechi, parte a așezământului Bisericii Sf. Spiridon Vechi, care oferă servicii integrale de asistență medicală, socială și spirituală, în scopul creșterii calității vieții membrilor comunității.

Comentarii Facebook


Știri recente