Patriarhul României la Catedrala Mântuirii Neamului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit ieri, 29 iunie, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Traian Ioan Diaconu, secretar patriarhal. După slujbă, Patriarhul României a vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, cu prilejul împlinirii a doi ani de la ajungerea construcției la cota 0, informează Ziarul Lumina.

Patriarhul României a fost întâmpinat la paraclisul viitoarei Catedrale naționale de către părinții slujitori și numeroși credincioși bucureșteni. Preafericirea Sa a oficiat apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal – Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul paraclisului, protos. Ioachim Bejenariu, directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhid. Traian Ioan Diaconu, secretar patriarhal, arhid. Maxim Țifui, directorul Fabricii de lumânări „Făclia Sfinților Români”, și diac. Ioan Dragomir, consilier patriarhal în cadrul Cabinetului Patriarhal.

După citirea celor două Evanghelii, rânduite în Duminica a 3-a după Rusalii și la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat mai întâi semnificațiile primei Evanghelii, în care se subliniază stabilirea priorităților în viață, și anume să lepădăm grijile vieții și să căutăm „Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui”. Preafericirea Sa a explicat că Evanghelia aceasta nu ne îndeamnă la lene, ci ne arată că ori de câte ori săvârșim activități care se referă la cele materiale să ne gândim la cele duhovnicești, adică să căutăm legătura cu Dumnezeu, „ca expresie a iubirii față de El”, și apoi toate cele materiale, fie hrană, fie îmbrăcăminte, fie alte activități lumești, „se vor umple de prezența binecuvântării lui Dumnezeu”.

„Folosim pământul care ne dă hrană prin vegetația, prin toate roadele pe care le cultivăm. Folosim aerul și apa fără să mulțumim lui Dumnezeu. Ne bucurăm de căldura soarelui, de ploaia la bună vreme, dar nu mulțumim. Trăim ca și când noi am fi făcut cerul și pământul, ca și când Dumnezeu nu există. Aceasta este uitarea de Dumnezeu, iar lipsa de a gândi la Dăruitorul darurilor este păcatul cel mai mare și, foarte adesea, acesta vine pentru că omul este un înrobit al grijii pentru mâncare, băutură și distracții. El nu mai are timp să meargă la biserică pentru că are foarte mult de lucru. El nu se mai poate îngriji de mântuirea sufletului pentru că trebuie să caute hrana trupească pentru a-și susține viața biologică. Nu mai are timp să mulțumească lui Dumnezeu pentru că este prea înrobit de distracție. El nu mai sfințește timpul pentru că nu mai are timp pentru cele sfinte. În Evanghelia de astăzi (n.r.: ieri), Mântuitorul vrea să ne elibereze de obsesie, de robia gândurilor îndreptate doar spre cele materiale, ca și când am fi numai ființe animale consumatoare de bunuri materiale. Evanghelia aceasta este o Evanghelie a eliberării sufletului de idolatria duhurilor materiale și a întoarcerii sufletului spre Dumnezeu Dăruitorul, pentru ca apoi toate cele materiale să fie binecuvântate, primite și folosite cu bucurie”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a mai arătat Preafericirea Sa, sunt două exemple de persoane care au căutat mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toată lucrarea lor au înțeles-o ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu. Ei sunt mari dascăli ai pocăinței, deoarece ambii au preschimbat culpabilitatea lor pentru lepădarea de Domnul Hristos din prea multă frică – Sfântul Apostol Petru – respectiv pentru prigonirea Bisericii lui Hristos – Sfântul Apostol Pavel – într-o lucrare misionară de binevestire a Evangheliei și de extindere a Bisericii lui Hristos. „Acești doi mari dascăli ai pocăinței ne arată că adevărata pocăință se arată nu numai în lacrimile căinței, ci și în lucrarea de îndreptare pe care o săvârșește omul prin faptele bune. Acești doi mari apostoli rămân pentru noi totdeauna icoane de lumină, învățători și rugători”, a mai spus Preafericirea Sa.

În cadrul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit preot pe arhidiaconul Traian Ioan Diaconu, secretar patriarhal, pe seama bisericii Parohiei Miron Patriarhul, Protoieria Sector 1 Capitală. În semn de prețuire pentru slujirea depusă timp de 12 ani ca diacon și arhidiacon, Preafericirea Sa l-a hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite la realizarea lucrărilor de la Catedrala Mântuirii Neamului de până acum, dar și pentru continuarea lor. La final, a dăruit mai multe cărți liturgice și duhovnicești pentru Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului cu prilejul împlinirii a doi ani de la ajungerea construcției la cota 0 și a apreciat stadiul actual al lucrărilor. În momentul de față, construcția a fost înălțată cu 9 metri de la cota 0.

Comentarii Facebook


Știri recente