Patriarhul României îndeamnă preoții din Bucureşti şi Ilfov să poarte grijă de creșterea spirituală a copiilor și tinerilor

La Palatul Patriarhiei din Bucureşti s-au desfăşurat luni, 30 mai 2016, lucrările conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară a clerului din Arhiepiscopia Bucureştilor, sub titlul 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Întâlnirea a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, precum şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântă Liturghie şi Te Deum în deschiderea lucrărilor

Conferința preoțească de primăvară din Capitală a debutat la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou. Atât Sfânta Liturghie, cât și slujba de Te Deum au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Clericii din Bucureşti şi Ilfov în Conferinţă pastoral – misionară

La eveniment au fost prezenţi peste 800 de clerici din cele şase Protopopiate din Capitală şi din cele două Protopopiate din Judeţul Ilfov, preoţii de caritate (din spitale, cimitire, instituţii sociale, instituţii militare şi penitenciare) din Capitală şi din judeţul Ilfov.

În deschidere, Preafericirea Sa a susținut un cuvânt intitulat Educația copiilor și tinerilor- cea mai valoroasă investiție, din care redăm un fragment. Cuvântul integral poate fi consultat aici.

„Educația religioasă a tineretului creștin ortodox constituie una dintre prioritățile misionar-pastorale desfășurate la nivelul parohiilor din Patriarhia Română. Parohia, ca familie bisericească a familiilor conjugale, trebuie să se îngrijească de toate vârstele, însă trebuie să arate un interes deosebit față de copii şi tineri, deoarece aceștia sunt speranțe ale poporului nostru, iar, din cauza provocărilor sociale, această vârstă prezintă cele mai acute probleme și determină continuitatea sau discontinuitatea tradiției bisericești în viața societății noastre.

În calitate de părinți sufletești, preoții trebuie să poarte o grijă cu atât mai mare creșterii spirituale a copiilor și tinerilor. Fiecare om trăiește la vârsta tinereții o dorință puternică a dăruirii de sine și a primirii iubirii altora, dar și dorința de a da sens vieții sale proprii. Biserica este datoare să fie atentă și sensibilă la viața tinerilor. Unii dintre ei trăiesc, adeseori, temeri, dezamăgiri, rupturi de afecțiune, răniri lăuntrice, criza încrederii în semenii lor, comunicare dificilă cu părinții și cu profesorii. Sunt însetați de autenticitate și de esențial. Se află în căutarea unei îndrumări spirituale care să-i poată învăța să trăiască în comuniune de iubire și să dea un sens vieţii lor prezente şi viitoare”.

În continuare, a urmat susținerea unor referate tematice. Profesoara Cristina Benga de la Colegiul German Goethe din București a făcut menţiuni cu privire predarea Religiei ca artă a modelării sufletești.

„În şcoală, profesorul, dincolo de competenţa necesară şi probitatea profesională şi moral,ă trebuie să modeleze din fiinţa răsfăţată şi derutată a elevului o făptură nouă, iar aceasta doar în 50 de minute pe săptămână. Blândeţea lui, unită cu fermitatea, sunt menite să-l determine pe copil să dea roade spirituale şi sufleteşti şi nu să producă rezultate, concept tipic al lumii industriale şi consumiste. Ce poate face profesorul de religie pentru ca elevul să nu devină o marionetă sau o victimă a acestei lumi secularizate şi consumiste ? Să-l aducă pe elev să se simtă bine cu Dumnezeu şi să fie mândru şi bucuros şi sigur că-L are ca prieten pe Dumnezeu. Elevul să fie motivat să fie cetăţean al Cerului aici pe pământ. Aceasta este miza învăţării. Iar pentru a realiza aceasta profesorul de religie trebuie în primul rând să iubească, apoi neîncetat să ierte şi nu în ultimul rând să nădăjduiască”.

Conferențiarul Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București a evidenţiat problemele și perspectivele educației religioase în mediul universitar.

„Am schiţat câteva propuneri concrete pentru promovarea unei educaţii religioase adecvate a tinerilor în mediul universitar. Mai întâi, dezvoltarea unei culturi şi a unor activităţi bazate pe voluntariat. Astfel, s-ar favoriza o educaţie prin care poate fi descoperită şi valorificată bucuria de a face ceva din pasiune, din proprie iniţiativă. Apoi, identificarea bucuriei de a cunoaşte noi aspiraţii similare şi acţionarea în mod solidar pentru cauzele asumate. Formarea unor abilităţi şi deprinderi generale din experienţe complete de viaţă, dezvoltarea trăirii structurate prin empatie şi altruism. O altă propunere este stimularea unei educaţii promovată într-un cadru non formal: pelerinaje cu tinerii studenţi şi masteranzi, excursii, drumeţii sau ieşiri în natură, întâlniri, discuţii şi activităţi în cadrul unui program convenit cu studenţii pentru un sfârşit de săptămână. O altă propunere este organizarea unor seri culturale duhovniceşti. Aici s-ar putea beneficia de prezenţa unor personalităţi culturale şi artistice care ar contribui la educarea sensibilităţii studenţilor de astăzi, la cultivarea reperelor autentice în poezie, teatru, muzică”.

Ultimul referat a fost susținut de Părintele Vasile Gavrilă de la biserica Părintele Vasile Gavrilă de la biserica Biserica „Sfântul Nicolae” – Ghica – Paraclis Universitar care a vorbit despre educația tinerilor în organizațiile ortodoxe de tineret.

„Întîlnirea tuturor organizaţiilor ortodoxe de tineret, împărtăşirea experienţei, lucrul în comun, dar şi în diversitate, pot să contribuie mult la educarea, formarea şi creşterea tinerei generaţii, dar şi la întărirea misiunii Bisericii, mai ales în mediile universitare şi în domeniile în care tinerii îşi caută rostul şi viitorul”.

Prezentarea referatelor a fost urmată de vizionarea unui film documentar dedicat activităților educaționale desfășurate în Biserica Ortodoxă Română. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de discuții libere.

Conferința pastoral-semestrială va continua marţi la Ploiești și miercuri la Vălenii de Munte.

Comentarii Facebook


Știri recente