Patriarhul României, în prima zi din Post: Pocăința nu duce la disperare

În prima zi din Post, la slujba Canonului Mare, Patriarhul României a subliniat că „această cântare bogată sub formă de rugăciune a Bisericii ne îndeamnă pe toți să descoperim prin pocăință izvor de pace, de bucurie”.

Pocăința nu duce la disperare

„Există oameni care au regretat fapte rele dar nu s-au spovedit și au căzut în deznădejde, unii chiar s-au sinucis. Însă pocăința din Canonul Sfântului Andrei Criteanul și din toată Sfânta Scriptură nu ne duce la disperare sau la deznădejde, ci este o pocăință smerită însoțită de rugăciunea smerită a iertării”.

„Cerem iertare și avem nădejdea în milostivirea lui Hristos care a făcut să intre în rai tâlharul de pe cruce, fără niciun merit al lui, ci doar pentru că s-a pocăit”, a spus Patriarhul Daniel, luni seară în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Patriarhul Daniel a explicat că păcatul pe care îl descrie Canonul cel Mare nu este al unui singur om, ci este al firii omenești căzute: „Părinții Adam și Eva au păcătuit prin neascultare de Dumnezeu, prin neînfrânare – că n-au postit și pentru că nu s-au pocăit, nu și-au cerut iertare. Adam a dat vina pe femeie și femeia pe șarpe. De atunci până astăzi, omul păcătos are tendința mai întâi să se scuze pe sine și să acuze pe alții”.

„Perioada Postului Mare înseamnă să ne judecăm pe noi înșine, să ne recunoaștem greșelile fără să acuzăm pe alții”, a spus Preafericirea Sa.

Ritmul și respirația Bisericii

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a numit perioada Postului Sfintelor Paști „o școală duhovnicească, un exercițiu al conștientizării faptului că natura umană înclinată spre păcat are nevoie de ridicare și că ridicarea aceasta se face mai întâi prin cererea de ajutor din partea lui Dumnezeu”.

De aceea se repetă atât de des rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!” sau „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.

„Starea de pocăință însoțită de invocarea harului şi milei lui Dumnezeu devin ritmul și respirația Bisericii timp de 40 de zile”.

„În această perioadă, toată Biserica postește, nu doar unii, pentru că starea de păcătoșenie este a întregii naturi umane”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Și trupul participă la pocăința sufletului

Preafericirea Sa a subliniat că slujbele din această perioadă sunt pronunțate de cler în veșminte cernite iar rugăciunile sunt însoțite de metanii mari și mici: „Acestea sunt semnul că și trupul participă la pocăința sufletului”.

„Metania sau aplecarea înseamnă recunoașterea păcatelor proprii care vin ca atașare exagerată de cele pământești, iar ridicarea arată nădejdea că harul lui Dumnezeu va ajuta pe fiecare păcătos care se pocăiește sincer să se ridice”.


Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul se oficiază în primele patru zile din Postul Paștilor în patru părți, în cadrul Pavecerniței Mari și, integral, miercuri, în săptămâna a cincea din Postul Mare.

Vezi și PS Varlaam, despre Canonul Mare: Este plin de optimism

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente