Patriarhul României, despre cele trei scuze pe care le aduc oamenii la chemarea lui Dumnezeu și despre Sf. Proroc Daniel

Patriarhul Daniel și-a serbat onomastica prin rugăciune, duminică, la Catedrala Patriarhală. La momentul predicii, Preafericirea Sa a redat semnificații profunde ale Pildei celor chemați la cină (Luca 14: 16-24), dar a vorbit apoi și despre Sfântul Proroc Daniel, cel care a prevestit momentul nașterii Domnului.

Alți șase ierarhi din Sfântul Sinod au slujit împreună cu Patriarhul Daniel.

Cele trei categorii invitate la cină reprezintă pe căpeteniile poporului ales, a spus Părintele Patriarh citând comentariul Sf. Chiril al Alexandriei.

„Aceste căpetenii, care aveau averi și influență mare, se scuză. Ei refuză politicos invitația la cină”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel trecând la analizarea fiecărei scuze.

Averea

Primul invitat se scuză că a cumpărat un ogor și trebuie să meargă să-l vadă. El reprezintă „acea categorie de oameni foarte preocupată de partea orizontală a existenței”, a spus Patriarhul Daniel arătând că ogorul reprezintă bogățiile materiale câștigate prin expansiune, prin lățirea proprietăților.

„Această grijă de îmbogățire continuă îl împiedică pe om să răspundă chemării lui Dumnezeu la cină, adică la comuniune cu El în împărăția cerurilor.

Plăcerea

Al doilea invitat prezintă scuza că și-a luat cinci perechi de boi și trebuie să-i încerce. „Aceste cinci perechi de boi reprezintă cele cinci simțuri”, a explicat Preafericirea Sa: văzul – doi ochi, auzul – două urechi, gustul – două buze sau gura și limba, mirosul – două nări, auzul – două urechi, simțul tactil – două mâini.

„Cele cinci perechi de boi înseamnă o grijă excesivă a omului pentru simțuri pentru ceea ce-l face fericit dacă vede, gustă, se bucură de ceea ce aduce plăcere trupească”.

„De fapt, omul se poate înrobi el însuși prin cele cinci simțuri”, a atras atenția Patriarhul României. „Patimile egoiste cauzează subjugarea”, a spus Preafericirea Sa.

Familia

Cel de-al treilea, se scuză că „Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni”. Patriarhul Daniel a spus că acesta îi reprezintă pe cei care au grijă excesivă pentru familie, din perspectivă lumească:

„Deși familia este binecuvântată de Dumnezeu, uneori grija excesivă pentru familie îl poate împiedica pe om să-și caute mântuirea sufletului. Caută doar mântuirea sa și a familiei aici, în lumea aceasta. Și iubește pe membrii familiei doar afectiv și sentimental, nu iubește soția și pe copii și duhovnicește. Ce înseamnă aceasta? Nu consideră pe soție și pe copii ca fiind daruri ale lui Dumnezeu și nu-i pomenește în rugăciune pentru că nu știe să dorească pentru ei și o altă fericire decât fericirea lumii trecătoare. Nu le dorește fericirea veșnică, adică unirea omului cu Dumnezeu în împărăția iubirii Preasfintei Treimi”.

„Uneori, familia, văzută doar ca o realitate pământească, fără o perspectivă eternă a mântuirii, a vieții veșnice, poate deveni un idol sau un obstacol în calea comuniunii omului cu Dumnezeu”, a concluzionat Părintele Patriarh.

Sf. Proroc Daniel

În finalul predicii, Patriarhul României a vorbit despre Sfântul Proroc Daniel și a menționat că acest profet a prevestit timpul în care va veni Mesia. A zis că acest moment va fi după o perioadă de „șaptezeci de săptămâni de ani” de la decretul lui Artaxerxes, care în 445 î.Hr. a decis reîntoarcerea evreilor în Țara Sfântă și rezidirea Ierusalimului.

De asemenea, Sfântul Proroc Daniel este ocrotitor al celor care se află printre străini pentru că a trăit toată viața în exil, a spus Preafericirea Sa.

„Este un model de credincios care, deși a stat printre păgâni – asiro-babilonieni și perși – și-a păstrat credința lui strămoșească. De aceea, noi îl considerăm un ocrotitor al românilor din diaspora care, urmând exemplul Sfântului Proroc Daniel, vor păstra credința strămoșească și vor preaslăvi pe Dumnezeu potrivit credinței primite de la părinți”.

După Sfânta Liturghie a avut loc un moment festiv dedicat onomasticii Părintelui Patriarh.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente