Patriarhul României: Despre bucuria hărniciei și responsabilitatea care vine cu talentul

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre bucuria hărniciei și responsabilitatea care vine odată cu talentul primit de la Dumnezeu, reflectând asupra Pildei talanților, textul evanghelic al zilei.

Această parabolă ne cheamă pe toți la „înmulțirea talanților” sau a calităților proprii, a spus Patriarhul României în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, menționând că de la „talant” provine de fapt cuvântul „talent”.

„Această «înmulțire a talanților» se face pentru a simți bucuria pe care le-o dăruiește Hristos Domnul celor harnici și darnici”, a semnalat Preafericirea Sa.

„Pilda talanților se referă nu numai la viața duhovnicească, ci și la viața umană în general, la bucuria de a fi roditor și de a dezvolta sau a cultiva talentul ori propriile calități și a le pune în slujba semenilor”.

De ce nu primim toți daruri egale

Preafericirea Sa a explicat motivele pentru care unii sunt mai mult înzestrați de Dumnezeu iar alții mai puțin.

„Dumnezeu cunoaște puterea fiecăruia de a înmulți talanții și dorește ca oamenii să conlucreze și să ajute din proprie inițiativă pe cei care au nevoie de ajutorul lor. În viața oamenilor, darurile sau talentele sunt distribuite și diversificate”.

Dacă toți oamenii ar avea aceleași înclinații, nu s-ar mai putea ajuta între ei în mod complementar, a explicat Părintele Patriarh.

„Complementaritatea darurilor este o bază solidă pentru organizarea cooperării și solidarității între oameni, dar și pentru a fi apreciată bogăția talentelor deosebite dăruite oamenilor de Dumnezeu dăruitorul”.

Responsabilitatea care vine cu talentul

Evanghelia ne mai învață că primirea darurilor este însoțită de responsabilitate, a semnalat Preafericirea Sa.

„Darurile sau talentele, distribuite în mod diferit ca număr, fel și intensitate sunt purtătoare de bucurie, dar și de responsabilitate”.

„Darurile sau talentele implică responsabilitate deoarece sunt primite de la Dumnezeu, nu hotărâte de propria voință a omului. Ele sunt oferite pentru a fi cultivate și înmulțite în folosul celor mulți, al comunității umane. Cei ce nu înmulțesc aceste daruri pierd lumina și bucuria comuniunii cu Dumnezeu”.

Patriarhul Daniel a subliniat apoi că în Pilda talanților „principiul proporționalității la înmulțirea darurilor primite este combinat cu principiul plinătății în retribuția pentru osteneală”:

„Ajunge la bucuria deplinătății în rodire atât cel ce a primit mai puțin, cât și cel ce a primit mai mult întrucât cel ce a primit mai mult era îndatorat să ofere mai mult. Responsabilitatea omului crește în raport cu darurile primite”.

Aici, Părintele Patriarh a subliniat că sunt diferite niveluri de responsabilitate pentru cei ce doar au primit daruri sau talente și pentru cei cărora li s-a încredințat și responsabilitatea pentru mântuirea altor oameni.

PF Daniel în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 11.02.2024. Foto credit: Ziarul Lumina

Bucuria hărniciei

„Dumnezeu nu cere omului ceea ce acesta nu poate face”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Dumnezeu se bucură de hărnicia fiecărui om, dacă hărnicia acestuia este totală, fără umbră de lene și de viclenie”.

Preafericirea Sa a continuat citând apoi din exegeza Sfântului Ioan Gură de Aur:

„Ai văzut? Cel care a primit doi a făcut patru talanți, cel care a primit cinci a muncit și a obținut zece, adică îndoit sau dublu. Acest «îndoit», spune Sfântul Ioan Gură de Aur, înseamnă «eu și semenul meu». Înmulțesc talanții numai când ofer darul priceperii mele pentru semenii mei”.

Această înmulțire a darurilor presupune smerenie și hărnicie, dar mai ales iubire, a spus Patriarhul Daniel.

„Dacă talanții sunt înmulțiți în folosul comunității umane, cel talentat aduce bucurie lui Dumnezeu și oamenilor”.

„Bucuria din Evanghelia de astăzi este bucuria hărniciei și a dărniciei, bucuria rodirii prin dăruirea de sine, bucuria celui care a făcut mult bine altora, asemănându-se astfel cu Dumnezeu cel milostiv. Numai această bucurie a rodirii de fapte bune este bucuria deplină în viața unei persoane și a unei comunități”, a încheiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.


Citește pe aceeași temă:

Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente