Patriarhul României a vizitat Țara Crișurilor

Împlinirea celor 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei a fost binecuvântată de vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Țara Crișurilor, efectuată în perioada 17-20 septembrie.

Un impresionant sobor de arhierei, preoți și credincioși, alături de oficialități locale, l-au întâmpinat vineri, 17 septembrie, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Centrul Eparhial, în Paraclisul ‘Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei’, informează „Ziarul Lumina”. Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei a oficiat o slujbă de Polihroniu.

În cuvântul de bun-venit, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a prezentat succint viața românilor ortodocși din eparhie, situația prezentă a comunităților și activitățile pastoral-misionare din ultimii ani. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria de a vizita Oradea la moment aniversar, de a fi întâmpinat atât de frumos de credincioșii din Bihor și de a găsi aici o biserică vie. ‘O eparhie nouă înseamnă o etapă nouă în istoria unui ținut, a unei regiuni. Dacă în 1920 s-a reînființat Episcopia Oradiei, vedem că de atunci și până astăzi a tot crescut numărul parohiilor, mănăstirilor și, mai ales, numărul bisericilor noi care s-au construit și se construiesc’, a spus Patriarhul României.

Binecuvântare la Catedrala cu Lună

În a doua zi a vizitei canonice de la Oradea, Întâistătătorul Bisericii noastre a fost primit la istorica Biserică ‘Adormirea Maicii Domnului’, Catedrala cu Lună. După slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a prezentat cele mai importante momente din istoria catedralei, locul întronizării tuturor episcopilor de Oradea și loc de veci pentru o parte dintre acești ierarhi, și a evocat istoricul moment al reînființării Episcopiei Oradiei și alte momente importante din istoria ei.

Patriarhul României a vorbit despre importanța lucrării pastorale a Bisericii în diferitele eparhii, unde românii ortodocși au rămas fideli Ortodoxiei. ‘Am venit aici să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei eparhii de-a lungul timpului, și mai ales de la reînființarea ei, în 1920, să comemorăm pe cei care au fost vrednici slujitori ai ei și să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a continua activitățile lăsate nouă ca moștenire și, în același timp, să amplificăm lucrarea misionară și pastorală din această parte a țării’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul vizitei, oaspetele a oferit bisericii orădene o cruce de binecuvântare și câteva cărți.

Doctor Honoris Causa la Oradea

Al doilea moment al zilei de sâmbătă s-a desfășurat la Universitatea din Oradea, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul a avut loc în Aula Universității, în prezența mai multor ierarhi, a oficialităților locale și județene, a reprezentanților altor culte religioase, a membrilor Senatului Universității orădene și a altor invitați.

Cuvântul ‘Laudatio’ a fost citit de pr. prof. dr. Nicu Dumitrașcu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Episcop dr. Vasile Coman’, care a elogiat atât personalitatea, cât și remarcabilele activități academice și pastoral-administrative ale Patriarhului României.

După decernarea noului titlu academic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit meditația ‘Liturghie euharistică și filantropie socială’, o profundă expunere despre legături intrinseci între slujirea lui Dumnezeu prin Sfânta Liturghie și slujirea aproapelui în Biserică. La final, Patriarhul României a oferit bibliotecii Universității din Oradea diverse cărți și publicații.

Vizită la Biserica Albastră

În seara aceleiași zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Albastră. Părintele paroh Gheorghe Nemeș a prezentat istoria parohiei, activitățile pastorale și administrative. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat și binecuvântat lucrările care se desfășoară aici și a oferit părintelui paroh Ordinul ‘Sfântul Apostol Andrei’ pentru clerici, iar bisericii, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Patriarhul României a binecuvântat și Centrul social ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ al Parohiei Oradea CFR-Vii, unde, în colaborare cu Parohia ‘Sf. Cruce’ din Torino, Italia, se desfășoară proiectul social-filantropic ‘Agapa Sf. Mc. Gheorghe’.

Comentarii Facebook


Știri recente