Patriarhul României a sfințit muzeul Mitropoliei Clujului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează în perioada 5-7 decembrie 2011 o vizită canonică la Cluj-Napoca, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la reînființarea eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului.

După oficierea Sfintei Liturghii din acestă dimineață de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, evenimentele dedicate celor 90 de ani de la reînființarea eparhiei au continuat cu sfințirea muzeului Mitropoliei Clujului de către Patriarhul României. Muzeul este amenajat la demisolul Catedralei Mitropolitane și adăpostește tezaurul de artă veche românească, precum și cele mai vechi obiecte bisericești din patrimoniul Mitropoliei Clujului.

Cu această ocazie, dl. prof. acad. Marius Porumb, organizatorul muzeului a spus: „Inițiativa Mitropoliei Clujului de a reorganiza Muzeul de Artă Religioasă într-o formulă modernă, profund științifică, de tezaurizare a unor valori artistice și istorice sau de valoare documentară, o datorăm vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Inițiativă a fost preluată cu entuziasm de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. Amenajarea demisolului Catedralei Mitropolitane din Cluj, spațiu destinat unui tezaur de inestimabilă valoare, cuprinde istoria Bisericii din regiune, începând cu vechile episcopii ale Vadului și Feleacului, dar și pagini din istoria reînființatei arhiepiscopii clujene”.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, în cuvântul său, a arătat că organizarea muzeului reprezintă o punte peste istorie care valorifică bogăția Bisericii: „Mulțumim tuturor celor ce s-au implicat în reorganizarea muzeului care cuprinde multe mărturii a trecerii prin istorie a neamului nostru român-creștin-ortodox și credem că toate acestea vor fi pentru viitorii un imbold pentru a păstra și a valorifica darurile pe care ni le-au lăsat strămoșii și pentru a duce steagul credinței înainte”.

Mâine, de la ora 12:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, va avea loc ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către această Universitate transilvană.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…