Patriarhul României a sfințit Biserica „Sfânta Fecioară Maria”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit astăzi, 7 iunie 2015, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, biserica Parohiei ”Sfânta Fecioară Maria” din Protopopiatul Sector 3 Capitală.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de sfințire, Patriarhul României a subliniat că Biserica îi prăznuieşte pe toţii sfinţii împreună, în prima duminică după Rusalii, pentru a ne arăta trei lucruri deosebite: „În primul rând pentru a ne arăta că rostul venirii Duhului Sfânt în lume este constituirea Bisericii întemeiată de Hristos, Capul ei, prin întruparea şi prin lucrarea Sa mântuitoare şi arătată acum în formă văzută, ca fiind comuniune şi comunitate a oamenilor diferiţi din diferite popoare, de diferite vârste, din diferite locuri, care au crezut în Hristos, L-au iubit pe El şi au împlinit în viaţa lor voia Lui. În al doilea rând, Duminica Tuturor Sfinţilor ne arată că sfinţii nu se află izolaţi unul de altul, ci în comuniune. Pe de o parte vedem bogăţia diversităţii sfinţilor din toate timpurile şi din toate locurile, iar pe de altă parte vedem frumuseţea comuniunii lor, a comunicării lor prin harul Preasfintei Treimi. Această frumuseţe a comuniunii sfinţilor reprezintă şi frumuseţea Bisericii, deoarece comuniunea sfinţilor este temelia Bisericii. Astăzi, când îi pomenim pe toţi sfinţii, ne bucurăm că vedem imaginea Bisericii lui Hristos, care adună popoarele în iubirea Preasfintei Treimi şi care depăşeşte izolarea impusă de timp sau de spaţiu. În al treilea rând, duminica aceasta ne arată că astăzi prăznuim nu doar pe toţi sfinţii cunoscuţi, ci şi pe cei încă necunoscuţi Există un anumit număr de sfinți trecuți în calendar pentru că Biserica i-a recunoscut în mod solemn, dar există o mulțime de alți sfinți încă necunoscuți nouă, dar cunoscuți de Dumnezeu. Există mai mulți sfinți în realitate decât sunt în calendar. Astăzi, noi ne bucurăm de prezența sfinților în lumina Preasfintei Treimi, a celor cunoscuți sau canonizați și a celor încă necunoscuți de oameni, dar cunoscuți de Dumnezeu, Izvorul sfințeniei. Această sărbătoare are și un rol profetic, în sensul că prăznuim anticipat și pe alți sfinți care vor fi descoperiți de Dumnezeu că au mărturisit credința, au fost martiri și că au trăit în sfințenie. Mă gândesc acum la mulțimea creștinilor români care au murit păstrând credința în timpul năvălirilor popoarelor migratoare”.

Comuniunea sfinților poate fi văzută cel mai ușor în programul iconografic al unei biserici: ”Locul în care noi vedem pe sfinți tot timpul împreună este biserica pictată. În această biserică vedem comuniunea sfinților în desfășurare, pe cete de proroci, de apostoli, de mucenici și mucenițe, de cuvioși și cuvioase. Când nu prea înțelegem ce este comuniunea sfinților să ne uităm mai atent în bisericile ortodoxe pictate. Pe cei doi stâlpi de la intrare sunt pictați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, îngerii printre oameni și oamenii în comuniunea cerească a îngerilor lui Dumnezeu”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” părintelui paroh Ioan-Gheorghe Ţeugea, pentru lucrarea desfăşurată în folosul Bisericii. Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie a fost oferită de Patriarhul României primarului Sectorului 3 Bucureşti, Robert Sorin Negoiţă, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru ajutorul pe care l-a oferit. De asemenea, mai multe persoane au primit Diploma de onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” pentru ajutorul acordat bisericii. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost acordată Consiliului Parohial de la Parohia „Sfânta Fecioară Maria”, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Comitetului Parohial de la Parohia „Sfânta Fecioară Maria” și doamnei preotese Floarea Ţeugea. Preafericirea Sa a oferit bisericii mai multe cărţi de cult şi religioase, iar credincioşilor câte o iconiţă cu Maica Domnului.

La rândul său, pr. paroh Ioan-Gheorghe Ţeugea i-a oferit Patriarhului României o icoană cu chipul Maicii Domnului. La slujba de târnosire a Bisericii „Sfânta Fecioară Maria” au participat reprezentanți ai autorităților de stat și locale, între care s-a aflat și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Piatra de temelie pentru zidirea locașului de cult a fost pusă în toamna anului 2008, în anul următor demisolul putând fi deja folosit ca spațiu liturgic. Pictura care împodobește în prezent biserica a fost realizată de Marcel Codrescu.

Comentarii Facebook


Știri recente