Patriarhul României a sfințit Biserica Pogorârea Duhului Sfânt din Turda Băi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit astăzi, 18 septembrie 2011, Biserica Pogorârea Duhului Sfânt din orașul Turda, înconjurat fiind de doi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, format din Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, preoți și diaconi și în prezența a mii de credincioși.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți, printre altele, despre însemnătatea actelor liturgice din rânduiala slujbei de sfințire și a explicat motivul pentru care se așează sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese și în Sfântul Antimis.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de cei doi ierarhi, de preoți și diaconi a oficiat, pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii, slujba Sfintei Liturghii.

După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Daniel a rostit și un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că pentru a-L urma pe Mântuitorul Hristos trebuie să ne asumăm crucea: „Cine a purtat crucea suferinței cu gândul la Hristos și s-a apropiat de Dumnezeu acela a simțit că în cruce se află deja tainic ascunsă sămânța Învierii, lumina Învierii. De aceea, oamenii care au suferit mult și au biruit ispitele, necazurile, suferințele sunt luptători în viața aceasta. Dacă renunțăm la ceva primim pe Cineva în schimb. Ne lepădăm de o viață egoistă, dar primim o viață sfântă, duhovnicească. Ne lepădăm de iubirea de noi înșine ca să primim iubirea nesfârșită a lui Hristos Care sfințește iubirea noastră și a noastră devine milostivă ca a Lui. De aceea, zice El Fiți milostivi precum Tatăl vostru Cel din Ceruri milostiv este„.

Totodată, Patriarhul Românei a vorbit și despre lepădarea de sine ca o condiție a apropierii de Dumnezeu: „Unii sociologi contemporani au spus deja că dintre toate civilizațiile existente până acum în istorie civilizația noastră este cea mai narcisistă, care iubește să se vadă pe sine și să se asculte pe sine, să se laude pe sine, să se rezeme doar pe sine și să fie sieși suficientă. Omul narcisist nu are altă preocupare decât propria persoană. De aceea, civilizația narcisistă este de fapt o civilizație autosuficientă, arogantă și individualistă. Astfel, lepădarea de sine astăzi pare pentru unii o astfel de gândire egoistă ca un fel de autodistrugere sau auto-negare a personalității sau persoanei. Mântuitorul Iisus Hristos înțelege prin lepădarea de sine schimbarea modului nostru de a fi, de a gândi, de a făptui și anume, trecerea de la modul de viețuire egoist la modul de viețuire altruist. Trecerea de la iubirea de sine la iubirea de Dumnezeu și de aproapele și numai atunci când omul iubește din tot sufletul său, din tot cugetul său, cu toată puterea sa pe Dumnezeu îi oferă omului libertate pentru că nu se mai leagă de o ființă trecătoare și limitată din lumea aceasta, ci intră în comuniune cu Dumnezeu Cel nelimitat în timp și spațiu și netrecător. De aceea, lepădarea de sine înseamnă orientarea omului spre Dumnezeu, izvorul vieții. Sfântul Maxim spune că iubirea adevărată este acea stare a sufletului care îl preferă pe Dumnezeu oricărei făpturi din lumea aceasta pentru că ceea ce iubim la aceea ne limităm. Când iubim persoane și lucruri materiale ca pe ultima realitate din viața aceasta ne limităm la lucruri trecătoare și la persoane limitate și trecătoare. Când însă iubim pe Dumnezeu iubirea noastră devine nețărmuită și atunci iubirea față de semeni dacă este iubire în Dumnezeu se sfințește, se întărește. Iubirea noastră nu mai este una egoistă, ci una dăruitoare de sine, jertfelnică, generoasă”.

La finalul Sfintei Liturghii Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit mai multe distincții de vrednicie persoanelor care au contribuit la construcția bisericii din Turda Băi. Astfel, Preafericirea Sa a conferit Crucea Patriarhală preotului iconom stavrofor Aurel Mișca, parohul bisericii nou-sfințite. Apoi, a oferit ordinul Sfântul Ștefan cel Mare economistului Tudor Ștefănie, primarul orașului Turda. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit și diploma de onoare Sfântul Apostol Pavel pentru două familii din parohie, Consiliului parohial și Comitetului parohial. De asemenea, a dăruit parohiei Turda Băi o Cruce de binecuvântare, cruce care a fost confecționată la atelierele Patriarhiei Române, o Evanghelie în limba română care pentru prima dată a fost împodobită cu icoane duminicale și o cădelniță de argint masiv. Totodată, Preafericirea Sa a oferit pentru biblioteca parohiei mai multe cărți. Pentru credincioșii prezenți Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit, ca semn de binecuvântare, iconițe cu icoana hramului bisericii sfințite, Pogorârea Duhului Sfânt.

A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei care a mulțumit, de asemenea, Preafericirii Sale pentru participarea la sărbătoarea de astăzi și a prezentat zona ca având o semnificație istorică deosebită.

Cuvântul de final a aparținut părintelui Aurel Mișca, parohul bisericii, care a adus cuvinte de laudă, apreciere și mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Vasile Someșanul, dar și autorităților și credincioșilor care au ajutat sub o formă sau alta la construcția lăcașului de cult.

Biserica din Turda Băi a fost începută în 1999. Lăcașul de cult are un proiect bizantin și este construită într-o parohie străveche ce odinioară se numea Parohia Dintre Români.

Comentarii Facebook


Știri recente