Patriarhul României a sfinţit Biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe – Cernica”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfinţit sâmbătă, 03 octombrie 2015, Biserica cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din satul Poşta, Comuna Cernica, jud. Ilfov. Alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a slujit şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte şi: Părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părintele Romică Macovei, Protoiereul Protopopiatului Ilfov Sud, precum şi preoţi din cadrul protoieriei.

Slujba de sfinţire a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Cu acest prilej a fost fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Nicolae Sevastre, director de imagine al TRINITAS TV, televiziunea Patriarhiei Române.

Singurul loc din lume în care se dăruiește iertarea păcatelor este Biserica

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a subliniat faptul că singurul loc din lume în care se dăruiește iertarea păcatelor este Biserica; aici omul dobândește mântuirea, adică se unește cu Hristos.

„Numai Biserica a primit de la Hristos puterea aceasta de a ierta păcatele oamenilor. De ce? Pentru că dacă nu sunt iertate păcatele nimeni nu se poate mântui. De aceea, este foarte important cum se realizează sfârşitul omului pe pământ înainte de moarte. Dacă moartea îl găseşte în stare de pocăinţă, în stare de unire cu Dumnezeu prin Sfânta Împărtăşanie, în stare de rugăciune atunci el intră în bucuria comuniunii veşnice cu Preasfânta Treime şi cu sfinţii lui Dumnezeu din Împărăţia Cerurilor”, a spus Preafericirea Sa.

Omul fericit este omul care se roagă

Patriarhul României a mai spus că omul fericit este cel care se roagă şi care săvârşeşte binele.

„Mântuitorul spune că fericiţi sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl împlinesc pe el. Este fericit omul care ascultă cuvântul lui Dumnezeu care cheamă la iubire faţă de Dumnezeu prin rugăciune şi la iubire faţă de semeni prin fapte bune. Omul fericit este omul care se roagă şi care săvârşeşte binele. Aceasta este fericirea adevărată ca arvună a fericirii din Împărăţia Cerurilor”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Sufletul despărţit de Dumnezeu înseamnă moarte spirituală

Totodată, Preafericirea Sa a arătat că noi primim în Biserică, încă din timpul vieţuirii pe pământ, arvuna vieţii veşnice.

„Încă din lumea aceasta noi primim în Biserică arvuna vieţii veşnice potrivit făgăduinţei Mântuitorului Iisus Hristos care a spus: «Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi». Chiar dacă va muri cu trupul va fi viu cu sufletul pentru că sufletul nemuritor al omului unit cu Dumnezeu înseamnă viaţă. Sufletul despărţit de Dumnezeu înseamnă moarte spirituală. De aceea, în Biserică, în timpul împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Domnului, se spune «cu Trupul lui Hristos vă împărtăşiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi», iar Sfintele Taine sunt «sfintele, cereştile, dumnezeieştile şi de viaţă făcătoare ale lui Dumnezeu Taine». Deci aici este locul în care noi ne pregătim pentru învierea de obşte”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul său, Patriarhul României a vorbit şi despre tradiţia din Biserica noastră ca în ziua sfinţirii unui locaş de cult să fie îngăduit tuturor credincioşilor ortodocşi prezenţi să intre şi să se închine în Sfântul Altar.

„În Biserica Ortodoxă Română este această frumoasă tradiţie ca după sfinţire toţi credincioşii, bărbaţi şi femei botezaţi ortodocşi, intră pe uşa Sfântului Altar din partea dinspre miază-noapte, sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Sfânta Masă şi în taină fiecare zice: «Sfinţeşte Doamne viaţa mea şi o înfrumuseţează cum a fost sfinţită această biserică frumoasă şi ne dăruieşte binecuvântarea Ta nouă ca să putem împlini voia Ta şi să dobândim mântuirea şi viaţa veşnică». Vă felicităm, vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu şi vă dăm pildă sau exemplu şi pentru alte localităţi unde trebuie construite biserici noi sau reparate şi înfrumuseţate cele vechi”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Primarul Comunei Cernica, domnul Gelu Apostol, a mulţumit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru oficierea slujbei de târnosire a lăcaşului de cult şi a arătat importanţa conlucrării dintre primărie şi parohie pentru binele comun al locuitorilor.

„După opt ani de osteneli împletite cu rugăciune, astăzi ne-am bucurat de târnosirea acestei frumoase biserici cu hramul «Sfântul Gheorghe». Suntem onoraţi că Preafericirea Voastră aţi târnosit biserica din acest sat, fapt pentru care vă mulţumim. În prezent avem lucrări în desfăşurare la toate parohiile din comună şi nădăjduim că le vom finaliza, iar credincioşii vor spori râvna lor faţă de cele sfinte şi vor înţelege importanţa conlucrării dintre primărie şi parohie pentru binele comun”, a spus domnul primar Gelu Apostol.

Distincţii pentru ostenitori

La final, Patriarhul României a oferit, în semn de preţuire, mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor la această parohie.

Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie a fost acordată părintelui paroh Iustinian Guţea, iar domnul Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, a fost distins cu Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Domnului Ilie Mihai, directorul firmei care s-a ocupat de construirea lăcaşului de cult, i-a fost oferită Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou. De asemenea, cu acest prilej, au mai fost acordate distincţii şi altor reprezentanţi ai instituţiilor locale. Totodată, noul locaș de cult a primit în dar o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult.

Apoi, din partea Consiliului Local, în semn de aleasă recunoştinţă, domnul primar Gelu Apostol a conferit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel titlul de cetăţean de onoare al comunei Cernica.

***

Lucrările de edificare a lăcaşului de cult au început în toamna anului 2007 şi s-au încheiat în toamna anului 2010. Până în primăvara anului 2011 s-a realizat pictura, în tehnica al secco, de către pictorul bisericesc Marian Bonea. Construcţia şi pictarea lăcaşului de cult s-au efectuat cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, cu sprijinul Primăriei Cernica, reprezentate de domnul primar Gelu Apostol şi cu străduinţa preotului paroh Iustinian Guţea.

Comentarii Facebook


Știri recente