Patriarhul României a oficiat Slujba Canonului Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat luni, 3 martie 2014, în cadrul Pavecerniței Mari, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Slujba Canonului a început la ora 16:00, în sfântul lăcaș fiind prezenți sute de credincioși. Pentru că suntem în Post, Întâistătătorul Bisericii noastre, în chip excepțional, poartă rasa neagră păstrând însă camilafca albă, cunoscutul însemn al demnității patriarhale.

Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!

La finalul slujbei Canonului cel Mare, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. În cuvântul său, Preafericirea Sa a accentuat valoarea pocăinței și a apropierii de Dumnezeu, subliniată prin rugăciunea „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, care ritmează cele 250 de stihuri ale Canonului.

Prin acest Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă! noi recunoaștem că singuri nu putem face nimic pentru mântuirea noastră, că întreaga noastră mântuire, adică dobândirea vieții veșnice depinde, mai întâi de toate, de mila lui Dumnezeu. Când omul începe să realizeze că este creștin numai atât cât trăiește în relație sau în comuniune cu Hristos atunci el poate birui ispitele care vin în gând, în cuvânt sau în faptă. Prin rugăciunea Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă! noi ne apropiem și ne ținem de Dumnezeu Preamilostivul părăsind orice iluzie de găsire a vieții veșnice noi înșine și recunoscând că Dumnezeu este singurul izvor al vieții veșnice. Această rugăciune are ca temelie credința noastră că oricât de mari ar fi păcatele noastre ele nu pot birui milostivirea lui Dumnezeu cea nemărginită, iubirea Lui de oameni cea nemăsurată și negrăită”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Perioada de post – lepădare de întunericul păcatului și de unire cu Hristos

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că postul este un efort de ridicare a noastră din starea de păcat în cea de împăcare cu Dumnezeu.

„Această perioadă de post și pocăință trebuie să fie considerată ca fiind o intensă lepădare de întunericul păcatului și de unire cu Hristos cel Răstignit și Înviat. Așadar, pregătirea pentru sărbătoarea Învierii este în primul rând o activitate intensă a sufletului ca lucrare de pocăință, de curățire de păcate, de luminarea sufletului prin harul dumnezeiesc”, a spus Patriarhul României.

Noi dăruim ceea ce avem, postirea, ca să primim ceea ce nu avem, nepătimirea

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a urat tuturor credincioșilor să simtă foloasele sufletești ale postirii din această perioadă: „Să ne rugăm Domnului Iisus Hristos și tuturor sfinților Lui să ne ajute cu rugăciunile lor și să ne dăruiască puterea de a simți în suflet roadele pocăinței din Postul Mare adică sfințirea vieții, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: Noi dăruim ceea ce avem, postirea, ca să primim ceea ce nu avem, nepătimirea”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dar și de grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

În prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonul cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente