Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Reședinței Patriarhale

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 24 iunie 2011, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în tradiția populară românească drept „Sânzienele” sau „Drăgaica”.

La această mare sărbătoare a Bisericii Ortodoxe, în altarul de vară din incinta Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Un alt hram sau mai multe hramuri sunt sărbătorile Sfântului Ioan Botezătorul deoarece, aici în acest mic părculeț, avem o statuie în bronz a Sfântului Ioan Botezătorul copil. În Biserica Ortodoxă nu se folosesc statuile. Aceasta este mai mult o tradiție occidentală, dar întrucât în mijlocul acestei fântâni, care are pești în formă de cruce și ne reamintește botezul nostru, există chipul Sfântului Ioan Botezătorul, am hotărât ca fiecare sărbătoare a Sfântului Ioan Botezătorul înscrisă cu culoare roșie în calendar să fie și un hram pentru altarul de vară”, a explicat Preafericirea Sa, potrivit TRINITAS TV.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arăta importanța sărbătorii de astăzi pentru toți credincioși.

„Biserica nu face pomenirea nașterii cuiva, ci doar pomenirea Nașterii Mântuitorului, pomenirea Nașterii Născătoarei de Dumnezeu și pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul considerat de Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om care s-a născut din femeie. Ziua de 24 iunie a fost fixată ca zi de pomenire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul nu în mod întâmplător, ci ținându-se seama de o semnificație cosmică, și anume când începe să scadă ziua și să crească noaptea, după solstițiu de vară. Sfântul Ioan Botezătorul care reprezintă Legea Veche se naște într-o vreme în care se micșorează ziua, scade lumina zilei, arătând prin aceasta că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru că vine o nouă lege, Legea lui Hristos, sau Legea Harului care aduce mântuirea lumii”, a spus Preafericirea Sa după cum ne informează Radio TRINITAS.

Deasemenea Preafericirea Sa a felicitat pe toți cei care poartă acest nume și a evidențiat faptul că toți copii sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu, dar mai ales cei pentru nașterea cărora s-au rugat părinții.

„Cu ocazia sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul felicităm pe toți cei care poartă numele Sfântului Ioan și în același timp adresăm cuvânt de speranță, de încredere, către toți cei care doresc să aibă copii pentru că, iată, Dumnezeu ne arată că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut pe când părinții lui erau foarte înaintați în vârstă, astfel încât el este rodul rugăciunilor părinților săi, preotul Zaharia și soția lui Elisabeta. Îngerul i-a spus preotului Zaharia, Dumnezeu a ascultat rugăciunea ta, deci răspuns la rugăciune a fost nașterea acestui copil. Ioan înseamnă binecuvântarea lui Dumnezeu, cel binecuvântat de Dumnezeu. Iată cum numele însuși arată că un copil care este rodul rugăciunilor este o binecuvântare a lui Dumnezeu. Toți copii sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu, dar mai ales cei pentru nașterea cărora s-au rugat părinții”, a mai spus Preafericirea Sa.

În afară de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în calendarul Bisericii noastre mai avem următoarele sărbători închinate Sfântul Ioan: Zămislirea – 23 septembrie; Soborul – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; A treia aflare a capului – 25 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…