Patriarhul României a hirotesit întru duhovnic 4 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hirotesit întru duhovnic, vineri, 21 februarie 2014, patru preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba de hirotesie a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța spovedaniei pentru viața duhovnicească a creștinului: „În această perioadă în care ne aflăm spovedania are o semnificație deosebită deoarece întreg anul 2014 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul Omagial al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii. Acum ne aflăm în perioada premergătoare începutului Postului Sfintelor Paști, fiind astfel o perioadă intensă de pregătire pentru spovedanie, ca pregătire pentru înviere. Prin căință pentru păcatele săvârșite și prin mărturisirea lor în fața duhovnicului omul se eliberează de un trecut apăsător și începe să învieze sufletul lui din moartea păcatului. De aceea, Învierea nu este numai cea de obște, la sfârșitul veacurilor, când va veni Hristos Domnul întru slavă ca să judece viii și morții, ci este și o ridicare din starea de păcat a fiecărui creștin. Aceasta este învierea cea duhovnicească”. În continuare, Preafericirea Sa a îndemnat la spovedanie mai deasă: „Prin Taina Spovedaniei noi începem să simțim puterea și bucuria învierii sufletului din moartea păcatelor. În același timp ne pregătim pentru mântuire pentru că în ce stare duhovnicească ne află moartea în aceea vom fi judecați după cum ne spun Sfinții Părinți. De aceea, spovedania trebuie să fie mai deasă și nu întotdeauna trebuie să fie legată de Sfânta Împărtășanie. Trebuie să ne spovedim mai des chiar dacă nu ne împărtășim mai des. Aceasta este o înnoire a vieții. Cel care iartă păcatele este Hristos Domnul, iar El o face prin preotul duhovnic, prin vocea și mâna duhovnicului care dezleagă pe cel care se pocăiește și mărturisește păcatele”. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim duhovnici buni, părinți duhovnicești înțelepți care evită extremele unei severități exagerate și unei îngăduințe exagerate. Sfintele Canoane ne spun că preotul trebuie să fie ca un medic care găsește cel mai bun tratament în așa fel încât să nu îndrume pe oameni la deznădejde printr-o asprime exagerată, nici la o delăsare duhovnicească printr-o superficialitate ca și când aceasta ar fi o aprobare a celui care păcătuiește. Așadar, duhovnicul înțelept evită extremele și în același timp are un singur scop: ridicarea din păcat, îndreptarea omului și creșterea lui în virtuți. Nu este suficient să nu săvârșim răul, ci este necesar să săvârșim binele. Nu vom fi judecați numai pentru păcatele săvârșite, ci și pentru faptele bune pe care am fi putut să le săvârșim și nu le-am săvârșit”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.

La final, Patriarhul României a dăruit părinților hirotesiți întru duhovnic cartea Molitfelnic, precum și o Cruce de binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…