Patriarhul României a fost prezent la recepţia organizată de Administraţia Prezidenţială, de Ziua Naţională

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat joi, 1 decembrie 2016, la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

La acest eveniment, Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a ținut un discurs. Excelenţa Sa a subliniat că Ziua Marii Uniri este prin ea însăși un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională.

Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României, cu recunoștință pentru sacrificiul și înțelepciunea înaintașilor noștri, care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim, în acord cu valorile democrației și libertății. Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este prin ea însăși un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională. 1 Decembrie ne amintește, an de an, că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar în pofida celor mai potrivnice circumstanțe istorice.

Preşedintele României a mai evidenţiat că valorile naţionale stau la baza României moderne.

În 1916, exact în urmă cu 100 de ani, România trecea prin momente dramatice și era sfâșiată, la propriu și la figurat, de război. Dar ceea ce nimeni nu a putut lua românilor a fost dragostea de neam și țară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia și speranța. Acestea sunt adânc înrădăcinate în ființa națională, pe ele s-a clădit România modernă și de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre și ne reprezintă ca popor, a spus Domnul Klaus Werner Iohannis.

Au fost prezenţi reprezentaţi ai cultelor din ţara noastră, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Primul Ministru al României, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi alte personalităţi.

***

Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.

Foto: presidency.ro

Comentarii Facebook


Știri recente