Patriarhul României a fost prezent la recepţia organizată de Administraţia Prezidenţială, de Ziua Europei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat, luni, 09 mai 2016,  la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei.

După intonarea imnului Europei şi al României, Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a ținut un discurs. Președintele României a subliniat pericolele sau provocările la care este supusă astăzi Uniunea Europeană.

„Atunci când vorbim despre pericolele sau provocările la care este supusă astăzi Uniunea, prima tentație este să ne gândim mai degrabă la fenomene exterioare, care au la rândul lor consecințe interne. Pe bună dreptate, vorbim aici despre riscuri de securitate la Sudul și Estul Europei, despre situația din Ucraina, despre milioanele de oameni din zone de conflict care încearcă să-și găsească refugiul pe continentul nostru și despre exploatarea acestui fenomen de către forțele eurosceptice, despre terorism și despre pericolul rasismului, extremismului sau antisemitismului.Dincolo de aceste fenomene vizibile, personal cred că printre marile amenințări la adresa proiectului european se numără neîncrederea, resemnarea, scepticismul și lipsa de solidaritate. Atunci când dăm la o parte aceste pericole care sunt în interior vom putea să le gestionăm mai bine și pe cele care vin din exterior.”, a subliniat Preşedintele României.

Au fost prezenţi reprezentaţi ai cultelor din ţara noastră, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Primul Ministru al României, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi alte personalităţi.

De asemenea, seful statului a vorbit şi de aşteptările pe care le are România de la Uniunea Europeană.

„Am afirmat că este nevoie de mai multă viziune și coerență și mai puțină birocrație, iar proiectul european nu este un slogan, ci un set de valori, principii și aspirații. Pe unii i-au surprins afirmațiile mele. Le reiau azi și vă rog să vedeți în spatele lor nu o nemulțumire, ci dorința de a face Uniunea Europeană mai puternică, atașamentul pentru acest proiect și convingerea că nu există altă opțiune. Ce poate oferi România în acest context este încredere și parteneriat. Ca parte a Uniunii, România acţionează pentru ca aceasta să furnizeze în continuare mai multă stabilitate, democraţie şi prosperitate în interiorul şi în jurul său. Ne dorim o Uniune mai puternică şi mai unită, capabilă să ofere soluţii credibile, proiecte şi politici cu viziune pe termen lung. România își va exprima poziția cu privire la funcționarea instituțiilor europene, pornind de la necesitatea ca Uniunea Europeană să-și redobândească viabilitatea”, a mai adăugat Preşedintele României.

La 9 mai 1950, ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică. Astfel a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană. România este membră UE din anul 2007.

Comentarii Facebook


Știri recente