Patriarhul recomandă întărirea în postire: Să transformăm foamea și setea fizică în foame și sete de Dumnezeu

În predica rostită duminică la paraclisul Sf. Grigorie Luminătorul, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale postului şi a îndemnat să ne întărim în această practică edenică pe care a definit-o ca foame şi sete după Dumnezeu.

„Întărirea în postire înseamnă că transformăm foamea și setea fizică în foame și sete de Dumnezeu, în foame și sete după iubirea lui Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea  Sa a explicat că întărirea în post este definită prin renunţarea la „mâncăruri şi desfătări materiale pentru a ne îmbogăți duhovnicește, pentru a ne hrăni din cuvântul lui Dumnezeu, din rugăciunea Bisericii, din rugăciunea noastră personală, din faptele noastre ajutând pe semenii noștri”.

Evanghelia, răspuns în pandemie

Părintele Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie și s-a rugat pentru toți cei bolnavi de coronavirus, dar și pentru medicii și asistentele care depun eforturi în depășirea pandemiei.

În cuvânt, Patriarhul României a făcut referire la evanghelia duminicală care ne prezintă vindecarea unui copil stăpânit de un duh necurat şi a afirmat că textul biblic ne oferă un răspuns în lupta noastră cu pandemia actuală.

„Evanghelia aceasta are o semnificație deosebită și pentru situația în care se află lumea astăzi”, a afirmat Patriarhul.

„Aproape întreaga lume suferă de această pandemie provocată de un virus nevăzut, de un duh mut și surd care nu se arată, nu vorbeşte, nu face zgomot, dar ne arată lucrarea lui de chinuire a oamenilor, prin spaimă, prin panică, prin suferință și adesea prin moartea pe care o produce în cei care au o imunitate mai slăbită”.

Credinţa şi rugăciunea au un rol important în lupta duhovnicească pe care trebuie să o purtăm cu această molimă care afectează societatea contemporană, a spus Patriarhul.

„Deci Evanghelia de astăzi ne arată cum trebuie să ne luptăm cu acest virus, cu acest duh mut și surd. Ne luptăm mai întâi prin întărirea în credință, prin întărirea în rugăciune, prin intensificarea rugăciunii, prin postul care înseamnă o căutare mai intensă a iubirii lui Dumnezeu și o practicare mai intensă a iubirii față de semenii noştri”, a precizat Preafericirea Sa.


Evanghelia arată trei lucrări vindecătoare săvârşite de Hristos:

  • A întărit credința slabă a tatălui unui copil bolnav;
  • A vindecat un copil, eliberându-l de un duhul mut și surd;
  • A învățat pe ucenicii Săi cât de necesare sunt rugăciunea și postul pentru a alunga pe demoni.

Duhurile necurate se tem de smerenie şi de iubire

Patriarhul Daniel a semnalat, în deplină concordanţă cu textul evangheliei, că „duhurile necurate nu se tem de cuvinte omenești, ci de smerenia și de iubirea milostivă a celui care le alungă”.

„De ce? Fiindcă duhurile rele sunt în general pline de mândrie și răutate. Numai rugăciunea smerită și milostivă îi poate alunga”.

Se tem de smerenie, a spus Patriarhul „pentru că ei sunt mândri și smerenia îi copleşeşte, deoarece ei sunt răi. Smerenia și bunătatea pot alunga duhurile necurate, mândre și pline de răutate”.

În acest sens, Preafericirea Sa a afirmat că rugăciunea și postul reprezintă „o putere sfințitoare și vindecătoare”.

„Ele ne dăruiesc iubirea smerită și sfinţitoare a lui Hristos (…) Prin post ne smerim și prin rugăciune ne luminăm și ne umplem de rugăciunea smerită a Mântuitorului”.

Smerenia goleşte omul de egoism

Patriarhul Daniel a vorbit despre cele două virtuţi şi din perspectiva Sfântului Ioan Scărarul, ascet sărbătorit în duminica a patra din post, pe care l-a numit „un dascăl al rugăciunii și al postului, al luptei împotriva patimilor egoiste și al dobândirii virtuților prin nevoințe duhovnicești”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că Sfântul Ioan prezintă aceste două virtuţi ca fiind foarte importante şi explică motivul:

„Pentru că prin smerenie omul se golește de egoismul său propriu și se umple de iubirea smerită și milostivă. Iar prin iubire el se face asemenea lui Dumnezeu, iubitorul de oameni”.

Duminica a 4-a a Postului Mare este dedicată  Sfântului Ioan Scărarul. Stareţ al Mănăstirii Sinai, el ne-a lăsat moştenire o lucrare de referinţă pentru tradiţia şi spiritualitatea răsăriteană, Scara Paradisului sau Scara Virtuţilor.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…