Patriarhul Nicodim a fost comemorat la Bucov

Patriarhul Nicodim a fost comemorat marți, 28 mai 2019, la Bucov, în cadrul cercului pastoral nr. 3 al clericilor din Protoieria Ploiești, întrunirea fiind dedicată personalității celui de-al doilea Patriarh al României.

În debutul întâlnirii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Nicodim și Acatistul Învierii Domnului.

Lucrările au fost prezidate de părintele Adrian Matei, protopopul Protoieriei Ploiești Nord.

„Aspecte inedite din viaţa și activitatea Patriarhului Nicodim Munteanu” a fost titlul referatului prezentat în plen de părintele Marius Gheorghe, preot Paroh la Parohia Pleașa.

„Părintele Gheorghe a reușit sa surprindă aspecte neștiute despre cel de-al doilea patriarh alRomâniei.

A fost o mare bucurie pentru noi ca ne-am reunit, prilej potrivit pentru a discuta diferite aspecte ale vieții pastoral misionare și sa facem și un schimb de experienţă, atât de necesar în zilele noastre” a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Bogdan Vasile Voica , coordonatorul Cercului Pastoral nr. 3 al Protoieriei Ploiești Nord.

Patriarhul Nicodim Munteanu

Patriarhul Nicodim s-a născut în 6 decembrie 1864, în Pipirig, jud. Neamţ, într-o familie de ţărani credincioşi, la botez primind numele Nicolae.

A urmat şcoala primară în satul natal, Seminarul „Veniamin” din laşi, apoi Academia duhovnicească din Kiev.

De tânăr, a intrat ca frate de mănăstire la schitul Pocrov. În anul 1894 a fost tuns în monahism la mănăstirea Neamţ cu numele Nicodim, apoi a fost hirotonit ierodiacon la Iaşi şi, în 1896, ieromonah.

În 1935 a fost ales Mitropolit al Moldovei.

În data de 30 iunie 1939 a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Protoieria Ploieşti

Comentarii Facebook


Știri recente