Patriarhul Kirill s-a întâlnit la Moscova cu delegația Patriarhiei Ecumenice

Patriarhul Kirill s-a intalnit cu delegatia Patriarhiei Ecumenice

Preafericitul Părinte Kirill s-a întâlnit luni la reședința sa de lucru din Moscova cu membrii delegației Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, anunță Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

Delegația de la Fanar a fost compusă din Mitropolitul Emmanuel de Franța și Mitropolitul Bartolomeu de Smyrna. Deși comisia stabilită de Sinodul de la Constantinopol pentru a discuta cu Bisericile Ortodoxe surori tema autocefaliei Ucrainei îl includea și pe Mitropolitul Ioan de Pergam, acesta nu a participat la întâlnirea din Moscova.

Comunicatul Bisericii Ruse specifică faptul că „participanții la întâlnire au discutat diferite aspecte referitoare la menținerea unității interortodoxe”, ceea ce implică subiectul autocefaliei Ucrainei.

Din partea Patriarhiei Moscovei au participat Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk și Pr. Nikolai Balashov.

După întâlnire, Părintele Nikolai Balashov, locțiitorul președintelui Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, a oferit declarații jurnaliștilor ruși spunând că întâlnirea a fost foarte folositoare pentru ambele părți.

„Părțile au avut o întâlnire folositoare, iar membrii delegației Bisericii Constantinopolului au declarat că vor transmite pozițiile Bisericii Ortodoxe Ruse, exprimate la această întâlnire Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului și Sfântului Sinod al Bisericii Constantinopolului”, a spus luni, 9 iulie, protopresbiterul Nikolai Balashov fiind rugat să comenteze rezultatele întâlnirii.

La începutul lunii iulie, delegația Patriarhiei Ecumenice s-a întâlnit la Sofia cu Patriarhul Neofit pentru a discuta aceeași temă de interes panortodox.

În ultima perioadă au fost făcute demersuri pe lângă Patriarhia Ecumenică de către autoritățile de stat de la Kiev și două structuri ecleziale necanonice pentru înființarea unei singure Biserici Ortodoxe locale în Ucraina.

În prezent funcționează o singură Biserică Ortodoxă canonică în Ucraina, care este o Biserică autonomă în cadrul Patriarhiei Moscovei, dar și alte structuri bisericești nerecunoscute oficial de lumea ortodoxă, respectiv „Patriarhia Kievului” și „Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană”.

Până acum mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale și-au exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, dar discuțiile pe tema autocefaliei continuă.

Citește și 5 ore de discuții la Fanar pe tema autocefaliei Ucrainei

Foto: mospat.ru

Comentarii Facebook


Știri recente