5 ore de discuții la Fanar pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina

O delegație a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) s-a întâlnit sâmbătă cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la reședința sa din Constantinopol, unde au avut loc 5 ore de discuții pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina.

Patru membri ai Sfântului Sinod Permanent ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice s-au deplasat la Fanar pentru a discuta despre inițiativele de oferire a tomosului privind autocefalia și pentru a raporta poziția Bisericii Ortodoxe Ucrainene pe această temă.

Episcopii ucraineni i-au prezentat Patriarhului Ecumenic situația actuală a vieții Bisericii din Ucraina.

Cine a participat la întâlnire

Delegația Bisericii Ucrainene a fost compusă din Mitropolitul Agatanghel de Odessa și Izmail, Mitropolitul Ilarion de Donetsk și Mariopolsk, Mitropolitul Teodor de Kamenets-Podolsk și Gorodok și Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovarsk.

Potrivit unei informări a Bisericii Ucrainene, la întâlnire au participat protoiereul Nikolai Danilevic, vicepreședinte al Departamentului de relații externe bisericești al Bisericii Ucrainene, și deputatul Vadim Novinsky.

Din partea Patriarhiei Ecumenice au participat Mitropolitul Ioan de Pergam, Mitropolitul Emmanuel al Franței, Mitropolitul Bartolomeu de Smirna, Arhim. Visarion Komzias și Arhim. Ambrozie Chorozidis.

Invitație la Kiev

În timpul întâlnirii, Patriarhul Ecumenic a primit invitația de a trimite un reprezentant la manifestările dedicate împlinirii a 1030 de ani de la încreștinarea Rusiei Kievene, la sfârșitul lunii iulie, la care vor participa reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe locale.

Potrivit comunicatului Bisericii Ucrainene, discuțiile au avut loc într-o atmosferă „deschisă, constructivă și fraternă”.

După întâlnirea care a durat 5 ore, au fost oferite declarații jurnaliștilor ucraineni prezenți la eveniment.

Conversație folositoare și constructivă

Mitropolitul Emmanuel al Franței a declarată că „a fost o conversație foarte folositoare și constructivă, în timpul căreia am schimbat opinii referitoare la problema Bisericii Ucrainene, de care toți sunt îngrijorați”.

Mitropolitul Emmanuel a subliniat faptul că Patriarhia Ecumenică nu a încetat niciodată și continuă să fie interesată de vindecarea problemei bisericești existente în Ucraina pentru stabilirea păcii, reconciliere și cooperarea tuturor grupurilor din stat spre beneficiul ei.

Dialogul – calea spre soluționarea problemei din Ucraina

„Suntem convinși că toți împreună putem coopera și putem aduce o contribuție comună în folosul Ucrainei și soluționarea acestei probleme”.

„Și discuția de astăzi a fost un moment binecuvântat pentru noi și credem că în această comuniune și dialog constant vom atinge un scop comun pentru binele întregii Biserici Ortodoxe”, a declarat sâmbătă Mitropolitul grec al Franței pentru jurnaliștii ucraineni.

Schisma trebuie vindecată

La rândul său, Mitropolitul Antonie de Borispol a făcut referire la întâlnire menționând că „a fost lungă și sinceră, fiecare și-a expus viziunea asupra situației din Ucraina și nu numai, deoarece schismele există nu doar în Biserica Ortodoxă Ucraineană, ci și în multe Biserici Ortodoxe locale, și ar trebui să găsim modalități de vindecare a schismei”.

„De câteva ori s-a vorbit despre imposibilitatea de a legaliza schisma și despre nevoia de vindecare a ei. Figurat vorbind, uneori, medicamentele nu ajută și noi suntem acum în căutarea a ceea ce va ajuta la unirea fraților noștri, care se află de multă vreme în afara curții Bisericii și vedem dorința Patriarhului Constantinopolului, de la acea Biserică de la care am primit Botezul, de a ne ajuta în această privință”.

Patriarhul Ecumenic dorește să ajute

„Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu a spus că nu dorește să se amestece în această situație, dar că dorește să ajute, ca o persoană responsabilă și primul dintre ierarhii egali ai întregii lumi ortodoxe, la soluționarea acestei probleme foarte complexe”, a adăugat Mitropolitul Antonie la întâlnirea de sâmbătă, 23 iunie 2018.

„Nimeni nu știe momentan cum poate fi rezolvată această problemă, de vreme ce este foarte complexă, dar trebuie să facem totul pentru ca frații și compatrioții noștri, care se află în schismă, să se întoarcă în sânul Bisericii Ortodoxe”, a spus Mitropolitul de Borispol.

Demersuri pentru autocefalia Ucrainei

În ultima perioadă au fost făcute demersuri pe lângă Patriarhia Ecumenică de către autoritățile de stat de la Kiev și două structuri ecleziale necanonice pentru înființarea unei singure Biserici Ortodoxe locale în Ucraina.

În prezent, la nivel internațional este recunoscută o singură Biserică Ortodoxă Ucraineană canonică și anume Mitropolia de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Până acum mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale și-au exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, dar discuțiile pe tema autocefaliei continuă.

Foto: church.ua

Comentarii Facebook


Știri recente