Patriarhul Justinian comemorat în localitatea natală: Cum a susținut muzica bisericească

Patriarhul Justinian Marina a fost comemorat în localitatea natală printr-un parastas oficiat la Mănăstirea Suiești. Slujba a fost urmată de Simpozionul Național „Grija Patriarhului Justinian Marina față de persoanele vârstnice și cântăreții bisericești”. Participanții au subliniat inclusiv contribuția patriarhului la dezvoltarea muzicii bisericești.

Întâlnirea a cuprins prezentarea mai multor lucrări de specialitate care au evocat activitatea misionară și culturală a Patriarhului Justinian Marina, moderatorul ei fiind Părintele Antim Motorga, starețul Mănăstirii Suiești.

În cadrul simpozionului au susținut lucrări Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, Părintele Dorin-Demostene Iancu, Director al Arhivelor Administrației Patriarhale, Răzvan Mihai Clipici, Director al Departamentului Cultură din cadrul Sectorului Cultural al  Administrației Patriarhale, Lectorul Victor Șapcă de al Facultatea de Teologie din Craiova, Preotul Florin Tudorescu și Părintele Codruț Dumitru Scurtu de la  Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Părintele Constantin Olariu a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la deschiderea simpozionului.

Ierarhul a evidențiat în mesajul său personalitatea Patriarhului Justinian Marina, spunând că „a avut dificila misiune de a conduce corabia Bisericii Ortodoxe Române în vremuri tulburi și a căutat ca prin activitatea desfășurată să ofere răspunsul cel bun la chemarea Mântuitorului Hristos de a-I urma pe calea jertfei și a iubirii aproapelui, reorganizând fundamental viața internă a Bisericii sub toate aspectele ei”.

IPS Varsanufie a amintit ceea ce spusese Patriarhul Justinian când a fost întronizat arhiereu vicar la Iași: „Acolo unde este îndoială, eu să semăn credință! Acolo unde este întristare, eu să semăn bucurie! Acolo unde este disperare, eu să semăn nădejde! Acolo unde este ceartă, eu să semăn pace! Acolo unde este ură, eu să semăn iubire! Acolo unde este întuneric, eu să semăn lumină!”.

Arhiepiscopul Râmnicului a explicat în mesajul său modul prin care Patriarhul Justinian Marina a susținut dezvoltarea muzicii bisericești în țara noastră.

„Un demers important a fost făcut în cadrul pregătirii sesiunii de lucru a Sfântului Sinod din 25-27 februarie 1950, unde a fost aprobată alcătuirea și tipărirea Gramaticii muzicii psaltice – studiu comparativ cu notația liniară, autori fiind profesorul Nicolae Lungu, preotul prof. Grigore Costea și profesorul Ion Croitoru”.

În finalul cuvântului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a transmis binecuvântări organizatorilor și participanților la simpozion.

Pe 22 februarie s-a u împlinit 122 de ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.


Citește și: Dacă nu cunoști Sfânta Scriptură, nu poți fi preot cu adevărat. 122 ani de la naşterea Patriarhului Justinian

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente