Patriarhul Justinian a fost pomenit la Mănăstirea Radu Vodă

Patriarhul Justinian Marina a fost pomenit vineri, 22 februarie 2019, la Mănăstirea Radu Vodă, cu prilejul împlinirii a 118 ani de la naşterea sa.

Arhim. Nectarie Şofelea, stareţul mănăstirii, împreună cu obştea monahală, s-a rugat pentru odihna sufletului vrednicului patriarh care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de aproape trei decenii, într-o perioadă zbuciumată pentru Ortodoxia românească.

În omilia de la finalul parastasului, părintele stareţ a evidenţiat că „realizările Patriarhului Justinian sunt remarcabile”, deşi în timpul păstoririi sale, „Biserica noastră a fost nevoită să traverseze una dintre cele mai grele perioade politice”.

El a amintit de „salvarea monahismul românesc, reorganizarea învățământului teologic, construirea din temelie a 302 biserici, restaurarea a 2345 de mănăstiri și biserici, din care 999 monumente istorice, înființarea de mijloace de autofinanțare și întreținere, dar mai ales adaptarea legislației bisericești la noile condiții politice, prin adoptarea noului Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”.

Patriarhul Justinian comemorat la Mănăstirea Radu Vodă. Foto credit: Arhivă Manastirea Radu Vodă

Părintele Nectarie a afirmat că „întreaga activitate a Patriarhului Justinian Marina reflectă dragostea care nu cunoaște margini față de Hristos și față de Biserica Sa cea Sfântă”.

„Această dragoste a patriarhului față de Biserică a rămas în memoria credincioșilor care și astăzi, cu multă evlavie vin, îi sărută mormântul și îl cinstesc pe cel care cu atâta râvnă a luptat pentru Ortodoxia românească, asumându-și riscuri uriașe pentru binele credincioșilor săi”, a spus stareţul Mănăstirii Radu Vodă.

Patriarhul Justinian

Patriarhul  Justinian Marina a fost înmormântat, conform dorinţei sale, în incinta Mănăstirii Radu Vodă.

Vrednicul patriarh s-a născut la data de 22 februarie 1901, în localitatea Suești, județul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și a fost un timp preot de parohie.


Rămas văduv, în anul 1945 a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Doi ani mai târziu a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, iar la 06 iunie 1948 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

A trecut la cele veșnice în 26 martie 1977.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente