Patriarhul Iustinian, „apostol al Bisericii în vremuri de restriște”, comemorat în satul natal

„Apostol al Bisericii și neamului românesc în vremuri de restriște” l-a numit Arhiepiscopul Râmnicului pe Patriarhul Iustinian marți cu prilejul comemorării a 42 ani de la plecarea la Domnul al celui de-al treilea Patriarh al României.

Arhiepiscopul Varsanufie a oficiat o slujbă de pomenire în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii din Suiești, localitatea natală a Patriarhului Iustinian Marina.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că „vrednicul de pomenire patriarh Justinian a fost un slujitor providențial pentru Biserica noastră, salvând Biserica Neamului de la distrugerea ei”.

Ierarhul a constatat că „toată activitatea Patriarhului Justinian este o simbioză între preocupările sacerdotale, didactice şi cele practice de implicare socială profundă: grija pastorală faţă de slujitorii sfintelor altare, preocuparea permanentă faţă de învăţământul teologic, dialogul cu celelalte confesiuni creştine dar şi cu cele necreştine şi, nu în ultimul rând, apostolatul social iniţiat şi atât de mult prețuit de el”.

La final, Arhiepiscopul Râmnicului a îndemnat „să-l pomenim și mereu în rugăciunile noastre pe Patriarhul Iustinian, așa cum ne-a învățat, el însuși”.

„Să-l pomenim aici, în satul unde s-a născut și s-a format duhovnicește, în bisericuța de lemn, sub care și-a înmormântat bunii săi părinți și pe care a ctitorit-o pentru consătenii săi, în mănăstirea pe care am construit-o spre veșnica lui pomenire în satul natal, să-l pomenim în fiecare Sfânt Altar al Neamului acestuia pentru că Patriarhul Justinian Marina este Părintele nostru al tuturor”.

La slujba de pomenire au participat părinți consilieri, stareți și starețe de la mănăstiri, preoți de la parohiile din protoieriile Drăgășani și Horezu, reprezentanți ai autorităților locale, membri ai Ligii Femeilor Creștine din Arhiepiscopia Râmnicului, precum și credincioși din localitatea natală a vrednicului de pomenire patriarh.

Vezi mai multe detalii despre eveniment pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente