Patriarhul Irineu în SUA. Întâlnire cu Arhiepiscopul Elpidofor

Patriarhul Irineu al Serbiei s-a întâlnit miercuri, 4 martie 2020, la New York cu Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor, Arhiepiscopul Grec al Americii.

Întâlnirea a avut loc la sediul Arhiepiscopiei.

IPS Elpidofor și-a exprimat bucuria de a-l primi pe Întâistătătorul Bisericii Sârbe și a evidențiat spiritul de cooperare între Biserici, mai ales la nivelul SUA.

Arhiepiscopul grec a subliniat de asemenea susținerea permanentă a Patriarhiei Ecumenice în ceea ce privește situația din Muntenegru, notează Arhiepiscopia Greacă a Americii.

„Vă îmbrățișăm, Preafericirea Voastră, cu dragoste fraternă și cu cel mai profund respect în legături de prietenie, pace și concordie. Ne rugăm mereu pentru sănătatea și prosperitatea spirituală a Preafericirii Voastre și a tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Sârbe”.

Preafericitul Părinte Irineu i-a mulțumit ierarhului pentru cuvintele călduroase și pentru invitația de a-l vizita la începutul Sfântului și Marelui Post. El a menționat legăturile istorice pe care le are poporul sârb cu cel grec încă din vremea Sfântului Sava (secolul 13).

„Suntem copiii Bizanțului. Ne-am construit bisericile urmând modelul Bizanțului la care am adăugat influențele noastre particulare” a semnalat Patriarhul sârb amintind cazul Mănăstirii Studenica.

PF Irineu a specificat că mai mult decât rădăcinile comune, a existat de-a lungul timpului între cele două popoare un spirit de ajutorare frățească și de sprijin, în special în Primul Război Mondial când armata sârbă a găsit adăpost sigur în Creta înainte de a merge să-și elibereze teritoriile sau mai recent, în timpul războiului din Kosovo și în prezent cu situația din Muntenegru.

„Rămânem”, a spus Patriarhul, „ferm și permanent legați de poporul grec”.

În urmă cu câteva zile, Patriarhul Irineu a participat la Soborul extraordinar al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord, Centrală și de Sud, care a avut loc la Clearwater, Florida, sâmbătă, 29 februarie 2020.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Americii / Dimitrios Panagos

Comentarii Facebook


Știri recente